Vi använder cookies på vår webbplats. När du använder vår webb accepterar du att information om ditt besök lagras i din webbläsare.

En vanlig dag på kraftvärmeverket

På jobbet Dags att rensa slaggbandet. Det är en av dagens uppgifter för Karin Hessel på kraftvärme­verket Torsvik, utanför Jönköping.

Foto: Anna Hållams.

Som skiftchef har hon ansvaret för många delar, till exempel att värmepannan har korrekt bränslemix, att rätt energi­mängd går ut på nätet och att en daglig elprognos lämnas till elbörsen Nordpool. Det är många parametrar att hålla koll på vid övervakningsskärmarna.

– Nu när vintern närmar sig har vi kört igång det andra blocket med biobränsle­pannan också. Den är en reglerande panna, det vill säga effekten styrs av behovet och vid ännu lägre temperaturer så startar vi andra spetslastpannor, säger Karin Hessel.

Verket har sex skiftlag om fyra personer. De går treskift under en sexveckors­period, dygnet runt. Avfallspannan går ständig på max.

– En gång per skift ronderar vi hela anläggningen. Då går vi runt i hela anläggningen och läser av alla värden manuellt, till exempel pumpar och vibrationer – lyssnar, luktar och känner.

Karin Hessel har jobbat på Torsvik sedan 2006. Två år tidigare hade hon tagit steget från sitt ekonomiassistentjobb till en KY-utbildning till drifttekniker. Hon var trött på sitt gamla jobb och ville göra nåt helt annat. Bland de 24 anställda i skiftlagen är det bara två kvinnor.

– Det är synd. Det hade varit roligare om det var en jämnare könsblandning. Men det är få tjejer som söker till vår bransch.

En arbetsdag för Karin Hessel5.45 Överlämning från ­nattskiftet. Genomgång av nattens produktionGår igenom felanmälningar med underhållsavdelningen. Är det några anläggningar eller anläggningsdelar som behöver ställas av.7.45 Driftplanering för veckans produktion. Görs två gånger per vecka.9.00 Skickar in elprognoser för morgondagen till Axpo som skickar vidare uppgifterna till Nordpool.11.15 Rondering. Visuell kontroll av anläggningen och dess delsystem.13.45 Dags för avrundning. ­Rapport till eftermiddagsskiftet.

Johan Wickström