Antalet timmar med minuspriser på el har ökat markant i vårt elprisområde de senaste två åren och när vi inte har minuspriser så är elpriset generellt sett lågt. Det är få timmar som vi har legat över 40 öre/kWh i vårt elprisområde sedan 2023, säger Anna Säfvestad Albinsson, affärsutvecklare på Skellefteå Kraft.
I år var det för första gången minuspriser redan i mars. Minuspriserna beror på en stor andel väderberoende kraftproduktion i kombination med låg last och begränsning i överföringskapacitet till andra elprisområden.
– Parallellt med de låga elpriserna har vi en utveckling för biobränsle där priserna har dubblerats sedan 2022. Det gör att pressas från flera håll – kunder som funderar på olika värmepumpslösningar samtidigt som våra produktionskostnader går upp och intjäning på producerad el går ner, säger Anna Säfvestad Albinsson och fortsätter:
– Vi behöver lyfta på alla stenar, och kostnaden för insatt bränsle är en. Under vissa timmar är det mer lönsamt att använda våra elpannor för fjärrvärmeproduktionen än att använda biobränsle.
Planerar för fler elpannor
Idag har Skellefteå Kraft en elpanna på 24 MW från 1983, vilken har legat i malpåse under många år, men som nu åter används. Att de har startat upp den beror i första hand på att de behöver reserv- och spetskapacitet och att kunna ersätta oljespets med förnybar el.
– Våra tekniker har gjort en rejäl uppgradering. På grund av osäkerhet i drifttillgänglighet och driftproblem har vi använt olja före elpannan, men nu fungerar den rätt bra. Dessutom bygger vi en ny elpanna på 24 MW vid vår huvudproduktionsanläggning i Skellefteå, berättar Anna Säfvestad Albinsson.
Därutöver har Skellefteå Kraft en elpanna på 11 MW i Lycksele och det finns också små elpannor i deras ytternät. Bolaget planerar dessutom för fler elpannor i de mindre näten.
Det finns flera fördelar med elpannor menar Anna Säfvestad Albinsson och hennes kollega Leif Lundberg, som är anläggningsstrateg för värme. De lyfter fram att elpannor är billiga i inköp och i drift, går snabbt att få på plats och är flexibla. Elpannorna är därtill snabba att starta, stoppa och kan köras på distans.
– De kräver inte heller något miljötillstånd och passar därför extra bra att placera centralt i en stad eller samhälle. Och de drivs förstås av 100 procent förnybar kraft, tillägger Anna Säfvestad Albinsson.
Elskatten är en tung utgiftspost och den som ofta medför att vi inte väljer att köra elpannan trots överskott på el.
Restvärme från Boliden
I sommar kommer Skellefteå för första gången att täcka hela sitt värmebehov från restvärmen från Bolidens smältverk i Skelleftehamn. Om restvärmen av någon anledning skulle utebli i under den här perioden kommer elpannorna att kunna användas för fjärrvärmeproduktion.
– Våra biobränslepannor, som normalt står för huvuddelen av vår produktion, kommer att ställas av i sommar. De tar några dagar att återstarta, medan vi kan använda elpannorna med kort varsel, säger Anna Säfvestad Albinsson.
Det finns därmed många fördelar vad gäller elpannor för Skellefteå Kraft, men det finns också utmaningar som gör att de inte kör elpannorna så mycket som de skulle vilja. Det beror framför allt på energiskatten. Idag är det full energiskatt på 34,3 öre/kWh för el som används för fjärrvärmeproduktion i norra Sverige.
– Elskatten är en tung utgiftspost och den som ofta medför att vi inte väljer att köra elpannan trots överskott på el, säger Leif Lundberg.
– Nu är det ofta samma kostnad att använda elpannor som att använda oljepannor och det styr ju fel. Om skatten sänks kan vi nyttiggöra ett överskott av väderberoende elproduktion genom att använda den i fjärrvärmeproduktionen. Vi kan bidra till en systemoptimering helt enkelt, säger han.
Förslag till regeringen
Energiföretagen Sverige lämnade i mars in en hemställan till regeringen om att sänka skatten på el till fjärrvärmeproduktion, vilket Skellefteå Kraft ser positivt på.
Skellefteå Kraft vill se ytterligare förändringar för att gynna värmeproduktionen från elpannor och det handlar om så kallad avkopplingsbar elkraft. De elanvändare som omfattades av detta avtal kunde tillfälligt kopplas bort från elnätet för att minska risken för överbelastning eller avbrott i nätet.
– Energimarknadsinspektionen tog bort den avtalsformen, som innebar en billig fast nätavgift för elpannor. Vi skulle gärna se att den återinfördes, då kan vi konsumera el för fjärrvärmeproduktion i stället för att betala för att koppla bort elproduktion som stödtjänst. Det måste vara en win-win för alla, säger Leif Lundberg.
Ann-Sofie Borglund