Vi använder cookies på vår webbplats. När du använder vår webb accepterar du att information om ditt besök lagras i din webbläsare.

På jobbet: Fred Sundström-Kanon

Elkraftsingenjören gillar variationen

Elnät Ingen dag är den andra lik, säger Fred Sundström-Kanon, elkraftsingenjör på Luleå Energi.

Ämnesområden: Kompetens och karriär Elnät

Dela artikel

Elnätet är mer komplext idag, enligt Fred Sundström-Kanon på Luleå Energi.

Att hänga ner jordlinor och utföra ett primärprov av jordfelsskydden för att säkerställa att en station fungerar. Det är en av Fred Sundström-Kanons uppgifter som elkraftsingenjör vid regionnätsavdelningen på Luleå Energi. Fast egentligen är ingen dag riktigt den andra lik.

Freds centrala roll är att jobba på drift och underhåll, men i praktiken är hans uppgifter mycket varierade.

– Det är jag glad för. Bolaget har precis rätt storlek för att man ska få tillfälle att göra väldigt många olika saker, säger Fred Sundström-Kanon.

Som utbildad högskoleingenjör i Linköping sträcker sig hans arbetsdagar från skoterturer i naturen till programmering på kontoret. Han konstruerar, jobbar med provning, beräknar selektivplaner, testar reläskydd, genomför kopplingar och jobbar med felavhjälpning och feluppföljning. En stor del av arbetstiden består även av att besöka företagskunder och hjälpa dem med problemlösning eller ge rådgivning vid planerade nybyggnationer.

– Nuförtiden får vi ofta frågor rörande datahallar och liknande.

Hans arbetsområde befinner sig nämligen i snabb förändring. Jobbet är komplext och handlar om allt från att hantera nedgrävda kablar till mikroproducenter som producerar solel.

– Att det är fler mikroproducenter har gjort elnätet mer komplext. Vi som energibolag behöver jobba ännu närmare våra kunder vid avbrott eller om vi exempelvis vill bryta strömmen. I slutändan är det viktigaste för oss att upprätthålla en god leveranssäkerhet till våra kunder samtidigt som det måste vara säkert att jobba i nätet.

Arbetsdagen7:30 Måndagsmöte med arbetsgrupp och chef för att planera veckan.8:00 Tillsammans med lokalnätsavdelningen ska vi sätta en station i drift. Går ner dit och ser att alla är pigga och krya för uppgiften. Packar bilen med utrustningen  som behövs. 9:00 Åker ut. Sedan kör vi våra tester och ser till att allt sker enligt elsäkerhetsanvisningarna (ESA).11:30 Gör en sista besiktning av anläggningen så att allt är bra.12:00 Tillbaka till kontoret för att äta lunch, duscha och byta om till skjorta och finbyxor.13:00 Sedan bär det av för kundbesök under eftermiddagen.16:30 Lämnar bilen på kontoret och stämmer av med chefen och kollegorna. Efter det är det dags att hämta ungarna.

 

Linus Olin