Ikampen om kompetensen hittade GEAB en egen väg. De startade en intern utbildning, ett talangprogram, med ambitionen att locka fler tjejer. Det gick över förväntan, av 162 sökande var 30 procent kvinnor.
– Det är helt otroligt. På många av våra annonser har vi inte en enda kvinnlig sökande, säger Alexandra Hallén, gruppchef projekt/underhåll. Hon har tillsammans med kollegorna Simon Rondahl, gruppchef projekt/bygg, och Andreas Allestad, elsäkerhetssamordnare och säkerhetsskyddschef, utformat programmet.
Något som bidrog till att de nådde så många kvinnor är att det varken krävdes tidigare erfarenhet eller utbildning inom elbranschen.
– Det öppnade ett fönster för andra kandidater än de vanliga. Vi lyfte också fram lite mer mjuka värden som förmåga att samarbeta och skapa goda relationer. Även intresse för miljö- och klimatfrågor var ett plus, säger Simon Rondahl.
Ville jobba med nåt praktiskt
När Vickie Johansson och Petra Gestrinius, båda från Gotland, fick syn på annonsen tvekade de inte.
– Jag kände direkt att det här skulle passa mig. Jag vill jobba med något praktiskt, gärna tekniskt, vara utomhus och gillar att röra på mig. Det här kändes som en supermöjlighet, säger Vickie Johansson.
Uttagningarna skedde i flera steg. Telefonsamtal, intervju på Teams och fysisk intervju.
– Trots att annonsen gjorde att jag ville söka tänkte jag ändå, det är nog killar de vill ha. Jag vet inte riktigt varför, kanske för att det är mest män i branschen. När jag gick vidare till steg två blev jag väldigt förvånad. Och jätteglad.
Vickie Johanssons bakgrund är hotell och restaurang. Under många år arbetade hon i den branschen, både i Sverige och utomlands. Efter det var hon med och byggde upp Gotlands första Jula och jobbade sedan i varuhuset.
– Efter sex år kände jag att det var dags för förändring och började fundera på att plugga. Men då skulle jag få räkna med ganska många år innan jag kunde göra någonting nytt. Här fick jag allt i ett, både utbildning och jobb, säger Vickie Johansson.
Just den möjligheten var en viktig orsak till att Petra Gestrinius nappade.
– Att få en utbildning med lön under hela tiden och sedan fast tjänst, det gjorde att steget till ett nytt yrke kändes mycket lättare att ta, säger hon.
För mig är det en stor drivkraft att få göra något samhällsnyttigt och bidra till energiomställningen.
Samhällsnyttigt jobb
Ett skäl till att både Petra och Vickie tycker att energibranschen är spännande är möjligheten att få vara med och påverka. Båda har ett intresse för miljö- och klimatfrågor.
– För mig är det en stor drivkraft att få göra något samhällsnyttigt och bidra till energiomställningen, säger Vickie Johansson.
– Det känns bra att få vara en del av någonting viktigt. Utmaningarna i det här arbetet kommer göra att jag utvecklas. Och då kan jag också föra vidare mina kunskaper till andra, även utanför jobbet, säger Petra Gestrinius.
På gymnasiet gick hon fordonsteknik och transport. Fick jobb i en gruva och körde lastbil, bergstruck och lastmaskin i åtta år. Sedan blev det två år som lastbilschaufför på heltid.
– Jag kände mig färdig med att sitta ensam, i en lastbil, hela dagarna. Det blev väldigt enformigt.
I sitt jobb har Petra Gestrinius varit van vid att vara den enda tjejen. Att energibranschen fortfarande är mansdominerad skrämde henne inte alls.
– Jag vet hur killjargongen kan vara. Men jag tror att det finns en föreställning att den är värre än den faktiskt är. Jag tycker det har funkat jättebra, säger hon.
Att locka nyutexaminerade att flytta till en liten ö mitt i Östersjön, det är inte helt lätt.
Viktigt få in fler kvinnor
Att få in fler kvinnor i branschen är en viktig strategisk fråga för GEAB. Både ur perspektivet jämställdhet och för att säkra kompetensförsörjningen.
– När vi för cirka tre år sedan på allvar insåg vad som förväntades av oss, att vi i rasande fart behövde bygga ut och förnya elnätet, ställdes frågan på sin spets. Hur skulle vi hitta tillräckligt med personal för att klara detta, säger Kalle Blomberg, vd för GEAB.
Det blev startskottet för tankarna om ett internt program.
– Utbildningarna finns på fastlandet. Att locka nyutexaminerade att flytta till en liten ö mitt i Östersjön, det är inte helt lätt. Vi började spåna på om vi kunde starta något själva, säger Simon Rondahl.
– Det finns också en annan viktig aspekt. Gotland har ett utsatt läge. Vi måste hela tiden ha med oss att om någonting skulle hända, så måste vi ha rätt kompetens för att kunna klara oss själva, tillägger Kalle Blomberg.
Ambitiöst upplägg
Upplägget av programmet är ambitiöst och noga planerat. Under det första året varvas teori och praktik. Talangerna får prova de fyra olika teknikinriktningar som finns på bolaget, ledningar, stationer, mätning och gatubelysning. Det andra året väljer de inriktning och tredje året fortsätter de inom den inriktningen.
– Som stöd under hela utbildningen finns handledare. Totalt har vi utbildat 16 av våra medarbetare, säger Andreas Allestad och tillägger:
– Jag hoppas att vårt talangprogram kan inspirera andra att göra liknande satsningar. Kanske främst mindre bolag som slåss med de stora drakarna om personal.
– Handledarna är väldigt införstådda med att den tid de lägger ner är en investering. Talangerna kommer ju sedan, med all den kunskap de fått med sig, bli våra kollegor, säger Alexandra Hallén.
När jag träffar talangerna blir jag imponerad över hur modiga de är som vågar gå från något tryggt för att göra något helt annat.
Modiga deltagare
Vd:n Kalle Blomberg säger att om det är något som genomsyrar talangprogrammet så är det mod. På många sätt.
– Jag är väldigt stolt över hur de här tre orkar och vågar göra detta, parallellt med det dagliga arbetet. Och när jag träffar talangerna blir jag imponerad över hur modiga de är som vågar gå från något tryggt för att göra något helt annat, säger han.
För Vickie Johansson och Petra Gestrinius har resan bara börjat. De första veckorna har varit intensiva. De har fått en introduktion till företaget, hunnit träffa några av kollegorna, och påbörjat grundläggande utbildningar, som HLR, hjärt- och lungräddning, och ESA, elsäkerhetsanvisningar.
– Väldigt mycket info! Det är ju en liten omställning att plugga igen, det var länge sedan sist. Men det känns jättekul, säger Petra Gestrinius.
Vickie Johansson håller med.
– Det känns bra och spännande. Vi känner oss otroligt välkomna.
Susanne Glennegård