Den så kallade Landwärmedomen från EU-domstolen kom i slutet av 2022 och ogiltigförklarade svensk skattebefrielse för biogas, vilket skapat oro i branschen. Konsekvensen har blivit kraftiga prishöjningar.
Ett nytt godkännande från EU-kommissionen kan tidigast komma under andra halvåret 2024 med konsekvensen att beskattningen lägger en död hand över biogasmarknaden.
Energigas Sverige – med stöd från ett 80-tal företag, kommuner och riksdagsoppositionen – har istället lyft fram en anmälan om skattebefrielse med hänvisning till EU:s allmänna gruppundantagsförordning, GBER, som en åtgärd för att snabbt återfå skattebefrielse.
Men regeringen ställer sig tveksam till GBER.
Niklas Gillström, pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson, skriver i ett mejl att regeringen jobbar hårt tillsammans med EU-kommissionen för att Sverige ska få skattebefrielse för biogasen
”Alternativet att ge stöd enligt GBER är inte så enkelt som det kan verka. Det finns en risk att om Sverige skulle ta den vägen så skulle företag kunna bli återbetalningsskyldiga i efterhand. För om man väljer att ge stöd enligt GBER kräver det att alla villkor enligt GBER och energiskattedirektivet är uppfyllda, vilket det i nuläget är oklart om de är. Till exempel är ett villkor att man inte får överkompensera producenterna, och just nu finns det osäkerhet kring detta. Därutöver skulle det krävas lagändringar för att anpassa stödet till GBER”, skriver Niklas Gillström.
”En oacceptabel situation”
Energigas Sverige träffade ansvariga på finansdepartementet, inklusive statssekreterare Carolina Lindholm, förra veckan (v 23) och uttrycker en besvikelse efter mötet.
–Vi säger inte att regeringen inte gör någonting för det sker ett arbete med den fördjupade granskningen för ett nytt godkännande. Men att åtgärda situationen här och nu för företagen – där görs det egentligen ingenting och det är oacceptabelt, säger Anna Wallentin, avdelningschef på Energigas Sverige.
– Tycker inte regeringen att GBER är ett bra förslag så behöver man komma med en alternativ lösning som snabbt gör skillnad.
Är GBER-alternativet helt stängt?
–Nej, det finns en liten öppning. Men den bygger på att branschen i princip lovar att inte klaga på regeringen om det skulle komma ett återkrav genom GBER. Regeringen säger inte att man ska genomföra det i så fall, men att man är öppen för att diskutera vidare.
Beskattningen är ett dråpslag mot branschen som riskerar att slå ut företag.
Oppositionens förslag röstades ned
I riksdagen har Centerpartiet under våren tryckt på för GBER-alternativet och fått stöd från övriga oppositionspartier. Men förslaget om ett tillkännagivande till regeringen om att använda GBER röstades ner i skatteutskottet.
– Regeringspartierna och SD menade att regeringen redan arbetar med detta. Regeringen borde i alla fall kunna ge besked om någon form av kompensation till branschen i höstbudgeten men det kunde inte statssekreteraren göra för utskottet, säger Helena Lindahl, riksdagsledamot för Centerpartiet.
Hon har viss förståelse för regeringens inriktning att minimera risken för återbetalning.
–Men det fungerar inte i detta akuta läge att försöka med både hängslen och livrem. Beskattningen är ett dråpslag mot branschen som riskerar att slå ut företag. Enligt regeringskansliet kan ett en nytt granskningsförfarande ta 18 månader och då kan det ändå landa i ett nej.
–Därför är det bättre att använda sig av GBER och där tycker vi att branschen kunnat presentera ett gediget underlag, säger Helena Lindahl.
Hon tillägger att osäkerheten kring återkrav på belopp som Skatteverket tidigare medgett för skattebefrielse spär på osäkerheten i branschen. Skatteverket har meddelat att man tills vidare avvaktar i den frågan.
Det känns rätt avigt med det sug efter alla typer av förnybara bränslen som finns i samhället att vi nu tappar i konkurrenskraft.
Energibolag ställer sig bakom GBER
Vimmerby Energi och Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö (ESEM) är två energibolag med biogasintressen som ställt sig bakom kravet på GBER och en snabbare lösning än godkännande via EU-kommissionen:
– Branschen kännetecknas av höga investeringskostnader i förhållande till intäktsströmmar. Av detta följer att det är viktigt med förutsägbarhet och långsiktighet. De snabba förändringar som nu påverkar biogasen leder till osäkerheter. Det är olyckligt med tanke på energisituationen som sådan och den klimatnytta som användandet av biogas medför, säger Olle Fogelin, vd för Vimmerby Energi.
ESEM påverkas genom försäljningen av egentillverkad fordonsgas och i viss mån även deponigas.
– Det känns rätt avigt med det sug efter alla typer av förnybara bränslen som finns i samhället att vi nu tappar i konkurrenskraft. Ofta handlar det om långa avtal, men står sig Landwärmedomen så kommer det att bli problematiskt. Det är ändå ganska små marginaler mellan olika bränslen och något som påverkar exempelvis hur regionerna ställer upphandlingskrav för busstrafik, säger Stefan Wennerström, vice vd för ESEM.
Lång väntan för branschen
För branschen väntar nu en förhållandevis lång väntan på den granskningsprocess som EU-kommissionen ska genomföra med sikte på ny skattebefrielse.
Att den ännu inte inletts och beskedet från ansvarig EU-kommissionär i en TT-intervju ”att det kommer att ta lite tid” har inte direkt lugnande verkan.
– Vi kan bara hoppas att granskningen kommer igång innan EU-kommissionen går på semester – i annat fall blir även augusti-september förlorade månader. 15-18 månader får vi räkna med. Regeringen har sagt att man försöker få till ett bra förarbete för att snäva in granskningen så möjligen kan det gå lite snabbare, säger Anna Wallentin.
Många olika turer för biogasen
2020 i juni: EU-kommissionen beslutar om tioårig skattebefrielse i Sverige för biogas och biogasol.2022 i december: Skattebefrielsen ogiltigförklaras av EU-domstolen – Landwärmedomen. 20236 mars: Regeringen meddelar sin strategi om att arbeta aktivt med EU-kommissionen för en formell granskning som ger ny skattebefrielse.7 mars: Skatteverket stänger för ansökningar om skattebefrielse och öppnar för retroaktiv beskattning.4 maj: Skatteverket meddelar att man tills vidare avvaktar om återkrav.11 maj: Riksdagens skatteutskott röstar ner ett oppositionsförlag om att regeringen omgående ska återställa skattebefrielse med stöd av GBER.
Fredrik Mårtensson