Sverige behöver bygga enorma mängder fossilfri elproduktion under de kommande decennierna. Och i denna expansion behövs både vindkraft och kärnkraft – det var temat för ett seminarium anordnat på Arena Energi i Almedalen.
Samtalet arrangerades av projektutvecklingsbolagen Kärnfull Next, som fokuserar på kärnkraft, samt Eolus som ägnar sig åt flera områden inom förnybar energi men med tonvikt på vindkraft. Deltog gjorde vd:arna för de båda bolagen, statssekreterare Daniel Liljeberg, samt företrädare för Volvo Buses, Svenskt Näringsliv, och Första AP-fonden.
Låt marknadskrafterna bestämma
Både Kärnfull Next och Eolus lyfte fram vikten av teknikneutralitet i energiomställningen och att inte ställa kraftslag mot varandra. I stället ville de att marknadskrafterna ska få bestämma, så att det på så sätt byggs mer av de mest lämpliga och konkurrenskraftiga kraftslagen.
– Dessutom är konflikten mellan kärnkraft och vindkraft fördummande. Vi kommer oavsett debatten inte ha någon ny kärnkraft på plats förrän omkring 2035, och det behövs massvis med ny elproduktion innan dess, sade Christian Sjölander, vd för Kärnfull Next.
Statssekreteraren Daniel Liljeberg kan förstå varför konflikten mellan kraftslagen uppstått i och med hur eftersatt kärnkraften varit under lång tid, men han sade att ambitionen för regeringen framöver är att sträva efter mer teknikneutralitet.
Marknadsreform kan minska risken
Paneldeltagarna nämnde de 14 utredningarna på energiområdet som nu pågår och att de förhoppningsvis kan förbättra förutsättningarna för både kärnkraft och vindkraft.
Elmarknadsreformer nämndes som särskilt viktiga av både Eolus och Kärnfull Next.
– Ny elproduktion är väldigt kapitalintensivt och reformer som minskar riskerna i investeringarna har en direkt påverkan på lönsamheten i dem, eftersom minskad risk gör investeringarna billigare att finansiera via kapitalmarknaderna, sade Christian Sjölander.
Eolus vd Per Witalisson höll med:
– Detta blir särskilt viktigt då det inte ser ut som att nollräntorna kommer tillbaka. Att låna pengar kommer inte bli lika billigt som det var när mycket av den befintliga vindkraften byggdes. Om vi kan minska riskerna kommer energiomställningen gå snabbare, sade Per Witalisson.
Kompetensförsörjningen är en utmaning
Christian Sjölander lyfte också kompetensförsörjning som en viktig utmaning för kärnkraften.
– Då talar jag inte främst om kärnfysiker och kärntekniker och liknande, utan det stora problemet är snarare att vi kommer behöva mycket av samma kompetenser som vindkraften i framtiden: svetsare, anläggningsarbetare, starkströmselektriker och så vidare, sade Christian Sjölander.
Paneldeltagarna från resten av näringslivet efterlyste reformer som kortade tillståndsprocesser, och gjorde att de kunde löpa parallellt i stället för sekventiellt. Samt hur viktigt det är att se till att alla de utredningar och förslag som nu är på gång faktiskt hinner genomföras i relativ närtid.
Linus Olin