Årets 10 mest lästa artiklar
1. Elstöd för hushåll i hela landet
På topplats ligger vår artikel om det nya elprisstöd som regeringen presenterade i början av januari 2023. Bakgrunden var de höga elpriserna under slutet av 2022. Till skillnad från det elstöd som betalades ut tidigare under 2022 skulle detta nya stöd riktas till samtliga i hela landet – ifall elpriset i snitt översteg 75 öre/kWh under stödperioden november och december 2022.
2. 10 miljarder till det nya elstödet
Drygt tre veckor efter att regeringen presenterade sitt förslag om nytt elstöd hade Svenska kraftnät tagit fram en modell för hur stort stödet skulle vara och hur den exakta utformningen skulle se ut. Max 10 miljarder kronor fick användas till stödet, som skulle finansieras av SvK:s så kallade flaskhalsintäkter.
3. Därför satsar energibolagen på batterilager
Allt fler energiaktörer satsar på batterilagring som en del i sin verksamhet, pådrivet av den snabba expansionen av väderberoende kraft som ökar behovet av snabb stabiliserande reserveffekt. Och den främsta intäkten för de flesta är stödtjänstmarknaden. Men det finns också många andra användningsområden, till exempel att kapa effekttoppar. Här intervjuar vi några av de olika aktörer som gett sig in på marknaden.
4. ”Göteborg är det nya Norrland”
Batterifabrik, elektrifieringen av hamnen och en kraftig expansion i fastighetssektorn. Göteborg utvecklas i rasande takt – och mitt i allt detta står Göteborg Energi. Vd:n Per-Anders Gustafsson förklarar vad som krävs för att klara utmaningen och jämför med den snabba utvecklingen i Norrland.
– Det finns ingenstans där man kan göra så stor skillnad som man kan i energibranschen just nu och ingenstans där man kan göra så stor skillnad som i Göteborg, säger Per-Anders Gustafsson.
5. ”Jag blev stormkär – vilket häftigt arbete”
I serien Högspänning, som hade premiär under våren på Viaplay och TV3, fick tv-tittarna följa med bakom kulisserna på en rad olika arbetsplatser inom energibranschen. En av dem som var med i programmet var Angelica Jonsson, elkrafttekniker på Vattenfall Services i södra Stockholm som har en bakgrund inom restaurangbranschen.
– Jag blev stormkär, wow vilket häftigt arbete. Att få vara ute i skogen, köra motorsåg, klättra upp och ner i stolpar och åka sexhjuling, säger hon.
6. ”Marknaden för stödtjänster är långt ifrån mättad
Under det senaste året har allt fler aktörer börjat investera i storskaliga batterilager. Den främsta anledningen är den ökade efterfrågan på stödtjänster i energisystemet som behövs för att stabilisera elsystemet. Anna Jäderström, ansvarig för balanstjänster på Svk, förklarar hur marknaden för dessa tjänster ser ut på sikt.
– Marknaden är inte på något sätt mättad än. Det finns goda möjligheter att tjäna pengar under lång tid framöver eftersom efterfrågan ökar, säger Anna Jäderström.
7. Så frigjorde Luleå Energi 1 000 MW i elsystemet
I Luleå pågår den industriella omvandlingen för fullt. Det sjuder av aktivitet – och alla aktörer behöver mer el. Men den snabba elektrifieringen gör att alla industrier måste ta ansvar för att inte boka upp för mycket effekt. Det menar Luleå Energis vd Malin Larsson, som förklarar hur det gick till när företaget tillsammans med en rad stora industrier lyckades minska behovet med 1000 MW ur det lokala elsystemet.
8. Snart kan marknaden för V2X ta fart
Inom de närmaste åren kommer elbilarnas batterier börja att ingå i elsystemet genom V2X, Vehicle to everything. Biltillverkarna börjar se en affär i V2X och mycket av tekniken börjar komma på plats. Men det behövs affärsmodeller och nya standarder för att utvecklingen ska ta riktig fart, visade Power Circles studie.
– Det behövs även mer kunskap om hur tekniken fungerar, vilken utrustning som krävs och hur möjligheterna ser ut. Det måste bli enkelt och tydligt för slutkunderna, säger Anna Wolf, projektledare på Power Circle.
9. Riksrevisionen riktar skarp kritik mot politiska energibeslut
Försörjningstryggheten i det svenska elsystemet har försämrats genom flera politiska beslut. Det konstaterade Riksrevisionen i en rapport där man ger kraftig kritik mot tidigare regeringar och Svenska kraftnät för bland annat dåliga konsekvensanalyser och kortsiktighet.
10. Hitachi Energy tecknar rekordkontrakt för 147 miljarder kronor
Storordrarna har rasat in till Hitachi Energy, vars fabrik i Ludvika går på högtryck. I april kom ytterligare en rekordorder då den tysk-nederländska stamnätsoperatören TenneT beställde HVDC-teknik till havsvindkraftsparker för 147 miljarder kronor – en av Sveriges största exportaffärer genom tiderna. Nu ska företaget anställa ytterligare 2 000 personer.