Vi använder cookies på vår webbplats. När du använder vår webb accepterar du att information om ditt besök lagras i din webbläsare.

"Säkerheten går alltid först på kärnkraftverket"

Kärnkraft Som processoperatör på Ringhals 3 är Mirelle Larsson reaktor- och turbinoperatörernas förlängda arm ute i anläggningen. Följ med på en arbetsdag.

Mirelle Larsson vid generatorn i Ringhals 3. Foto: Anna Wallrud.

Mirelle Larsson går dagliga inspektionsrundor genom kärnkraftverket där hon utför tester och samlar in data för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Är det något som avviker från det normala ska det rapporteras. 

Arbetsdagen
6:30 Anländer och går igenom säkerhetskontroller för att komma in.     
6:45 Skiftavlämning från föregående skiftlag. 
7:00 Genomgång och planering inför dagens arbete.
7:30 Går en första rond i anläggningen. 
8:30 Gör av-/återställningar & provkörningar på komponenter. 
13:45 Går en andra rond, som är lite lättare då det inte samlas in mätvärden.   
14:15 Genomgång där dagens händelser diskuteras.   
14:45 Avlämning till nästa skiftlag.  

– I kontrollrummet arbetar vi treskift året runt, oavsett helger och högtider. Mitt skiftlag jobbar i tre skiftveckor och sedan är vi lediga i tre veckor, säger Mirelle Larsson. 

Hennes ansvarsområde roterar veckovis mellan olika delar i kärnkraftverket: turbinsidan, reaktorsidan, servicebyggnaderna och renshuset. På så sätt är arbetet väldigt variationsrikt. 

– På turbinsidan blir det till exempel mycket provkörningar av motorer, pumpar och fläktar, och eljobb av olika slag. Medan renshuset är som ett stort filter för kylvattnet vi tar in från havet. Så där handlar det om att se till så inga större mängder tång eller skräp från havet kommer in. 

Det är mycket att behärska, och viktigt att ha en god process- och anläggningskännedom. Mirelle Larsson har en YH-examen från Campus Varberg och gick därefter en tvåårig internutbildning innan hon började som processoperatör. Och man är aldrig fullärd på Ringhals. Det finns gott om utvecklingsmöjligheter för den som är nyfiken. 

Det är också viktigt att kunna uppehålla skärpa och fokus. Även när man är trött. 

– Säkerheten går alltid först för oss och därför är vi alltid två när vi utför exempelvis ett eljobb ute i anläggningen. Dessutom arbetar vi via trevägskommunikation och checkar av varandra så att inget går fel.

Linus Olin