Den 11 juni kommer övergången till kvartsavräkning införas på dagen före-marknaden i hela Europa. Det är den sista pusselbiten i den stora omvandling av elmarknaden som syftar till att den ska bli mer anpassad till den mer dynamiska och svängiga elmarknaden med mer väderberoende elproduktion.
Det här innebär också att timpriser inte längre kommer anses vara dynamiska, det vill säga att de följer spotpriserna på elbörsen. Från och med juni blir det istället kvartsprisavtal som blir dynamiska.
”De flesta är beredda”
Enligt EU:s direktiv måste alla elhandelsföretag med fler än 200 000 kunder erbjuda kvartsavtal, medan företag med färre kunder än så kan välja om de vill erbjuda dessa avtal.
– Jag tror att de flesta större elhandelsföretag är beredda på den här förändringen. Ingen känner sig nog tvingad. Det blir en naturlig övergång när börserna går över till kvartsbud, säger Jonas Grape, jurist på Energimarknadsinspektionen (Ei).
Den elkund som har rörligt eller fast pris berörs inte direkt av övergången. Men timpriskunder kommer att påverkas.
Alla elhandelsföretag har möjlighet att låta kunder med timprisavtal automatiskt få kvartsavtal, men de måste informera om det senast två månader innan övergången sker för hushållskunder och senast två veckor om det är ett företagskunder.
– Vi får se vad som händer. Vissa företag kanske fortsätter med timpriser genom att sätta ihop kvartspriser. Men jag hoppas att alla företag går över till kvartspriser på sikt, säger Jonas Grape.
En utmaning att informera
Ei:s roll är dels att se till att elhandelsföretagen följer regelverken, men de har också en viktig roll att informera kunderna.
– Det är mycket förändringar för dem att ta in nu. Först kvartspriser och sedan har vi effekttariffer längre fram. Det är en utmaning att nå ut med all ny information, konstaterar Jonas Grape.
– Vi fokuserar mycket på flexibilitet i vår information. Alla behöver anpassa sin elanvändning. Men när det gäller kvartspriser tror jag att det kommer nya styrtjänster som hjälper kunderna.
Johan Wickström