Det händer mycket i energivärlden varje dag. Här är ett gäng notiser om händelser och nyheter under den senaste veckan som kan vara värda att lyfta fram – och som vi kanske får anledning att återkomma till i längre format senare.
1. Nytt biogasrekord i det västsvenska nätet
Vi börjar med lite positiva nyheter från biogasmarknaden. I det västsvenska gasnätet – som distribuerar en femtedel av all energi som används i sydvästra Sverige – bestod 39,3 procent av den gas som förbrukades under första kvartalet 2025 av biogas. Det är den högsta andelen biogas som någonsin uppmätts och en kraftig ökning mot föregående kvartal, då andelen var 25,6 procent.
– Rekordsiffran innebär ett tydligt trendbrott, bland annat till följd av att skattebefrielsen för biogas återinförts, säger Carolina Wistén, kund- och marknadschef på Nordion Energi.
Nordion Energis långsiktiga mål är ett gasnät med 100 procent biogas. Sedan detta mål antogs 2024 har intresset för att ansluta mer biogas till nätet ökat markant och ett 20-tal befintliga och planerade anläggningar har lämnat in förfrågningar om att ansluta sig.
– Det finns ett starkt momentum på marknaden just nu, både bland användare och producenter av gasen. Utöver att tillverka biogas med traditionella metoder finns det nu också flera nya tekniker som möjliggör ännu mer storskalig produktion i framtiden, säger Carolina Wistén.
2. Skövde Energi och Rabbalshede Kraft bildar gemensamt bolag
Det växande elbehovet i Västra Götaland ställer krav på nya samarbeten. Under veckan blev det klart att Skövde Energi och Rabbalshede Kraft bildar ett gemensamägt bolag med syfte att investera i energiförsörjning. Fokus ligger på produktion och distribution av grön vätgas, förnybar kraft samt energilagring.
Det nya bolaget kommer att ägas till lika delar av parterna och ska bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer. Som ett första steg planerar bolaget att utveckla en vätgasanläggning i Skövde. Parallellt utvärderas möjliga projekt inom förnybar kraft i Skaraborg.
– Vi står inför ett historiskt skifte i energisystemet. Tillsammans med Rabbalshede Kraft stärker vi vår förmåga att bidra till ett hållbart Skaraborg och till en trygg energiförsörjning för framtiden, säger Sammy Tanhua, vd Skövde Energi.
Rabbalshede Kraft äger idag ett 20-tal vindparker och har lång erfarenhet av vätgas och batterilagring.
– Skövde Energi är precis den partner som vi på Rabbalshede Kraft vill samverka med. Precis som oss vill de forma framtidens hållbara energilösningar, säger Peter Wesslau, vd på Rabbalshede Kraft.
3. Jämtkrafts kunder får använda Tibbers lösningar
I veckan meddelade Jämtkraft att de inlett ett samarbete med Tibber, som ligger i framkant när det gäller digitala lösningar. Genom samarbetet kommer Jämtkrafts kunder kunna använda Tibbers app för detaljerad överblick och smart styrning av hemmet.
– Med en kombination av Jämtkrafts Takprisavtal och Tibbers smarta lösningar får kunderna faktiskt en unik kombination av trygghet, personlig service och tekniska möjligheter, säger Moa Alexandersson på Jämtkrafts marknadsavdelning i en presskommentar.
– Tibbers fokus har aldrig varit att sälja el, utan att ge konsumenter verktygen för att optimera sin elanvändning och sänka sina kostnader. Jämtkrafts långa erfarenhet som elproducent och trygg elhandlare av förnybar energi gör dem till en perfekt partner för oss, säger Daniel Lindén, grundare av Tibber.
4. Premiär för Green Power Sweden
Under onsdagen (14 maj) röstade Svensk vindenergis årsstämma ja till att bilda en ny, bredare intresseorganisation inom energisfären: Green Power Sweden. Den nya organisationen är en sammanslagning av Svensk vindenergi och Nätverket för solparker.
Green Power Sweden ska driva frågor inom vindkraft, solkraft och energilagring och har 170 medlemsföretag – från kraftbolag och markägare till finansinstitutioner och konsultbolag.
– Green Power Sweden ska bli den samlade rösten för den elproduktion och de tekniker som kan komma på plats i tid för att Sveriges elektrifiering ska kunna bli verklighet, säger Daniel Badman, vd för Green Power Sweden.
5. Snabbladda båten i Marstrand
Vi avslutar med lite goda nyheter för semesterfirare på västkusten som har elektriska fritidsbåtar. För lagom till båtsäsongen drar igång kommer en av västkustens första snabbladdare för fritidsbåtar att invigas vid kajen i Marstrand.
Satsningen är en del av det EU-finansierade projektet go:Leif som syftar till att främja den gröna omställningen genom elektrifiering och smart teknologi. Målet är att skapa ett laddstråk från Göteborg till Kristiansand i Norge.
Ett 20-tal partners ingår i projektet, bland annat Kungälv Energi.
– Vi vill vara med och skapa förutsättningar för ett fossilfritt Kungälv och aktivt bidra till att förverkliga kommunens energiplaner, säger Mattias Björklund, affärsområdeschef på Kungälv Energi.
Johan Wickström