Införandet av 15-minutershandel på dagen före-marknaden den 11 juni skulle utgöra den sista pusselbiten i den stora omvandling av elmarknaden som nu pågår i Europa, där syftet är att anpassa marknaden bättre till den ökade väderberoende elproduktionen.
I mars infördes kvartshandeln på intradagsmarknaden och den 11 juni var det alltså dags att införa det även på dagen före-marknaden. Men det krävs att alla transmissionsnätföretag och elbörser är med på tåget, totalt ett 50-tal aktörer, för att slutföra den här typen av förändringar på elmarknaden.
I slutet av april meddelade elbörsen EPEX (The European Power Exchange) att de skulle rösta emot införandet den 11 juni. Och i en omröstning under tisdagen i Market Coupling Steering Committe – som samlar alla transmissionsnätsföretag och elbörser – beslutades det att man skulle skjuta upp införandet. Det nya startdatumet blir istället den 30 september, med första leveransdag den 1 oktober.
Anledningen var, enligt ett pressmeddelande, att vissa aktörer inte var tekniskt redo för övergången (”due to non-technical readiness of some parties”). Enligt Svenska kraftnät har dock tester av system och rutiner genomförts framgångsrikt.
”Olyckligt beslut”
På den nordiska elbörsen Nord Pool tycker man att det är olyckligt att beslutet kom så kort innan den 11 juni.
– Vi har jobbat intensivt för att få allt på plats, och systemet i stort fungerar. Vi har testkört allt. Det är någon av börsernas egna system som inte är klara, säger Hans Randen EVP på Nord Pool.
– Teoretiskt hade vi kunnat dela upp marknaden så att vissa börser skulle kunna köra vidare med timmarknad parallellt med 15-minutershandeln. Men det går inte att ordna med så kort varsel.
Hans Randen hade önskat att kommunikationen kring beslutet skulle ha varit tydligare och förstår att en del kunder nu måste ändra sina planer.
– Men hur det kommer påverka skiljer sig nog från land till land. En del kunder som har haft lite tighta planer kanske får lite mer tid att färdigställa sina interna system genom att datumet flyttas fram, säger Hans Randen.
Nu får vi lite ytterligare tid att informera och förklara för våra kunder om förändringen och vilka möjligheter detta kan ge dem.
Fortum är redo för övergången
Den här utvecklingen ställer till det för många elhandelsföretag som redan informerat sina kunder om att de ska gå över till kvartspriser från och med den 11 juni. Alla elhandelsföretag med fler än 200 000 kunder måste kunna erbjuda kvartsavtal efter övergången.
Ett av dessa är Fortum, där kunder som haft ett timprisavtal automatiskt övergår till kvartspriser när övergången väl blir av.
– Vi var redo att implementera förändringarna till den 11 juni. Att införandet nu blir senarelagt förändrar egentligen ingenting, utan vi står redo när det väl är dags, säger Fredrik Landahl som är chef för Fortums Elhandel.
– Förändringen påverkar många delar i våra processer och har tagit tid och resurser i anspråk, så vi har förståelse för att det finns aktörer som ser ett behov av att senarelägga lanseringen. Nu får vi lite ytterligare tid att informera och förklara för våra kunder om förändringen och vilka möjligheter detta kan ge dem. Det är många konsumenter som tycker att det är krångligt att förstå elmarknaden och vi har en viktig roll i att förenkla och förklara.
Johan Wickström