Här är veckans minisvep av nyhetsnotiser om händelser och nyheter som fallit under vår radar (men som vi kanske återkommer till senare).
1. Nu kan Karlskoga och Degerfors dela på fjärrvärmen
Efter två års intensivt arbete är sammankopplingen av Karlskogas och Degerfors fjärrvärmenät klar – ett samarbete mellan Karlskoga Energi & Miljö och Degerfors Energi. Under fredagen (den 30 aug) invigdes den nya nio kilometer långa ledningen av Lena Rådström Baastad, landshövding i Örebro län.
Utöver stora koldioxidbesparingar (drygt 3 500 ton per år) skapar det gemensamma systemet ökad robusthet med minskad störningskänslighet. Det ger också helt nya möjligheter att optimera investeringar och underhåll.
– Vi kan nyttja det bästa från båda bolagen och stärka fjärrvärmens konkurrenskraft. Samtidigt avlastas båda elnäten i och med att fastigheterna kan värmas med annan infrastruktur. Lägg därtill en kraftigt ökad lokal elproduktion, säger Sebastian Cabander, vd på Karlskoga Energi & Miljö.
Prislappen hamnade på cirka 136 miljoner, varav 61 miljoner kommer från Klimatklivet. Det fortsatta ansvaret för drift och utveckling kommer att hanteras hos det nya gemensamma bolaget Möckeln Energi som äger ledningen och tryckstationerna.
– Samarbete är vägen framåt för klimatarbetet. Den här satsningen är värd varenda krona, det är en investering för nästkommande generationer, säger Lena Rådström Baastad.
2. Rapport: Så ska energigemenskaper stärkas
Intresset för energigemenskaper ökar, även om det finns otydligheter i regelverken – vilket vi skrivit om tidigare i sommar. En energigemenskap är förenklat en grupp privatpersoner eller företag som samarbetar för att producera, leverera och dela förnybar el. Nu har Energimyndigheten, på uppdrag av regeringen, kommit med en ny rapport med förslag för att främja energigemenskaper.
Här föreslår man bland annat att det ska införas en tydlig definition på energigemenskaper och att Energimarknadsinspektionen ska verka för att nyttor som energigemenskaper kan ge ska speglas i elnätsföretagens tariffer. Samtidigt påbörjar Energimyndigheten en nationell informationssatsning för att stötta utvecklingen.
– Intresset för energigemenskaper är stort och allt fler engagerar sig i det nya energisamhället. Som ett exempel så investerade privatpersoner 20 miljarder kronor i solelsproduktion och stationära batterier förra året. I och med att antalet elbilar ökat kraftigt så kan också våra bostäder bli de nya bensinmackarna, säger Johanna Mossberg, avdelningschef på Energimyndigheten i en presskommentar.
3. Ny flexmarknad i Kristianstad
Nu startar ytterligare en flexmarknad för effekt i Skåne, denna gång i Kristianstad. Under veckan meddelade C4 Elnät att de tillsammans med Eon Energidistribution ska driva den nya marknaden via Eons flexibilitetsplattform Switch. Här ska C4:s elnätskunder kunna bli flexleverantörer och minska användningen av el eller öka produktionen av den – utifrån marknadens behov.
Det lokala elnätet i Kristianstad står inför flera utmaningar, bland annat i form av kapacitetsbrist och flaskhalsar i spåren av den pågående energiomställningen. Syftet med flexmarknaden är att utnyttja dagens elnät mer effektivt och ge fler kunder möjlighet att ansluta sig snabbare till elnätet.
– Med en lokal flexibilitetsmarknad i centrala Kristianstad får våra kunder möjlighet till ytterligare en intäktsström samtidigt som vi får ett verktyg som hjälper oss med en effektivare användning av det befintliga nätet, säger Daniel Persson, elnätschef på C4 Elnät.
4. Energimyndigheten vill lägga ned Fjärrvärmenämnden
De senaste åren har fjärrvärmeföretagens priser höjts kraftigt på grund av ökade bränslepriser i spåren av omvärldsläget. Det har lett till att antalet ärenden till Fjärrvärmenämnden ökat från ett fåtal till över tusen ärenden per år.
Fjärrvärmenämnden, som startade 2008, har till uppgift att medla mellan fjärrvärmekunder och fjärrvärmeföretag för att de ska komma överens om avtalsvillkor och skapa ökad transparens. Nu har Energimyndigheten, på regeringens uppdrag, utrett Fjärrvärmenämnden och här slår man fast att nämnden varken har bidragit till ett ökat förtroende mellan marknadens aktörer eller stärkt kundernas förtroende för fjärrvärmeföretagen.
Därför föreslår myndigheten att nämnden i sin nuvarande form läggs ned och att Energimarknadsinspektionen ska få i uppdrag att ta fram ett nytt ”verktyg” för detta ändamål.
På Energiföretagen är man förvånad över förslaget.
– Vi instämmer i att Fjärrvärmenämnden i nuvarande form inte fungerar, men är förvånade över att Energimyndigheten går så långt som att föreslå att nämnden bör läggas ned innan andra alternativ utretts. Utvärderingen saknar de lagförslag som krävs för att detta ska genomföras, vilket innebär en lång beslutsprocess, säger Erik Thornström, ansvarig för styrmedelsfrågor på Energiföretagen.
5. Ellevio fortsätter satsningen på batterilager
Intresset för att investera i batterilager fortsätter trots att priserna på stödtjänster sjunkit under de senaste månaderna. I veckan offentliggjorde Ellevio Energy Solutions ytterligare en storsatsning på två nya batteriparker, i Mora i Dalarna respektive Söderala i Hälsingland. Anläggningarna har var och en kapacitet om 40 MW/40MWh.
Investeringen uppgår till drygt en halv miljard kronor och innebär att Ellevio Energy Solutions portfölj av batteriparker passerar miljardstrecket. De första spadtagen planeras redan under hösten, och enligt planen ska batterianläggningarna vara i drift under hösten 2025.
Allt fler energiaktörer och företag satsar på batterilagring av olika slag, primärt med sikte på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknader. Den typ av batteriparker som under hösten börjar byggas i Mora och Söderala kommer utformas för att kunna bidra med olika typer av nyttor till energisystemet.
Energilager behövs för att förbättra stabiliteten och balansen i elnätet när andelen väderberoende elproduktion ökar och energisystemet ändrar karaktär. Batterierna kan skjuta till energi till elsystemet när efterfrågan är hög och använda den när efterfrågan är för låg.
- På sikt kommer batterifunktionerna även att kunna användas för andra områden som kan gynna både det lokala och nationella elnätet, säger Kristofer Fröjd, chef för affärsutveckling på Ellevio.
Johan Wickström