Under de senaste veckorna har en ny batteripark tagit form utanför Gävle. Här har tech- och infrastrukturföretaget Ingrid Capacity precis byggt färdigt en 12 MW-anläggning (12 MWh), som nu anslutits till Gävle Energi och godkänts av Svenska kraftnät.
Det är en av företagets 14 batteriparker – totalt runt 200 MW – som ska tas i drift under hösten 2024 och som primärt ska användas på Svenska kraftnäts växande stödtjänstmarknader. Utöver denna finns ytterligare 200 MW som går in i byggfasen i höst i det växande företaget, som startade så sent som 2022, uppbackat av rejält med externt kapital. Och målet på sikt är att ha 8 GW installerad kapacitet till 2030 över hela Europa.
Extremt datadrivna
Men expansionen är inte bara inriktad på hårdvara, utan en växande del av affären handlar om mjukvara – att med hjälp av bland annat AI bygga nya digitala verktyg för nätanalys och handel för att optimera användningen av batterierna.
– Vi är extremt datadrivna genom hela värdekedjan. Och det är inte minst viktigt i våra kontakter med elnätsbolagen – vi kan göra datasimuleringar och visa hur batterilagringen kan förbättra den lokala infrastrukturen och visa hur olika alternativ påverkar stabiliteten i elnäten, säger Andreas Langholz, nybliven chef för digital strategi på Ingrid Capacity.
– Vi känner till samtliga sajter väl och har en tät relation med elnätsbolagen
Liknande datasimuleringar har Ingrid Capacity gjort över hela landet. Man har undersökt effektsituation, nätstationer, befolkningsutveckling med mera och det ligger till grund för placeringen av de 14 batterilager, som nu sätts i drift.
– Vi kan se hur behoven utvecklas fram till 2030-40 och vilka sajter som är mest lämpade för energilager. Den ökade volatiliteten på elmarknaden kommer ställa krav på batterier som jämnar ut effekten. Som elnätsbolag klarar du dig utan batterilager – men ett lager kan kapa de sista fem procent av nätet.
Snabb utveckling
En ökad grad av digitalisering är nödvändig för att drifta batteriparkerna på ett optimalt sätt, enligt Andreas Langholz. Han kommer närmast från konsultföretaget McKinsey där han lett deras AI-satsningar inom energi- och industrisektorn.
– Vi jobbade bland annat mycket med att hjälpa energiföretag att optimera vindkraftsparker med hjälp av machine learning. Nu känns det spännande att jobba med en större palett som batterier och andra flexresurser, säger Andreas Langholz.
Han menar att alla energibolag behöver fokusera mer på digitalisering och AI.
– Utvecklingen inom Chat GPT och generativ ai har varit väldig snabb det senaste året. Och det kan man ju använda inom väldigt många interna processer, till exempel när det gäller dokumentation, upphandlingar, kontrakt med mera.
Ingrid Capacity kommer kombinera nya generativa AI-innovationer med maskinlärning, matematisk optimering och mjukvaruutveckling.
– Jag tror att vi snart kommer se en blandning av AI-genererade funktioner, scenarier etc lösas med specialiserade datamodeller. Det är ett ämne som vi utforskar, till exempel hur man kan kombinera energinätverkssimuleringar med visuella igenkänningssystem för att identifiera förbättringspotentialer i nätinfrastrukturen.
Energiföretag är ofta väldigt ingenjörsdrivna, där allt måste vara vara perfekt från början. Men man måste våga att ta risker.
Stort behov av it-utvecklare
Under det senaste halvåret har Ingrid Capacity snabbt byggt upp sitt datateam, där dataspecialister och mjukvaruutvecklare utgör en allt större andel. Till 2030 räknar företaget med att ha 150–200 personer anställda där datateamet väntas blir den största gruppen. Men att hitta rätt personal inom it är inte helt lätt.
– Det är en begränsad resurs. Vi söker ju bland annat disputerade matematiker och statistiker och dataingenjörer, liksom personer som kan infrastruktur och API management, säger Andreas Langholz som själv har tre masterexamina: i datavetenskap, spelteori samt ekonomi.
Har du några tips till andra energiföretag som vill utveckla sina dataverktyg med hjälp av AI?
– En grundförutsättning är att ni har en modern infrastruktur och bra datakvalitet. Sedan bör ni fokusera på några få projekt i början, många försöker göra allt på en gång. Slutligen – var lite modiga. Energiföretag är ofta väldigt ingenjörsdrivna, där allt måste vara vara perfekt från början. Men man måste våga att ta risker, säger Andreas Langholz.
Johan Wickström