Vi använder cookies på vår webbplats. När du använder vår webb accepterar du att information om ditt besök lagras i din webbläsare.

Flexmarknad för el testas i Stockholm

I höst startar en ny testmarknad för flexibilitet i Stockholm. Det är Vattenfall, Ellevio och Svenska kraftnät som står bakom projektet.

Dela artikel

I höst får Stockholm sin egen flexmarknad för elhandel för att klara det ökade kapacitetsbehovet. Foto: Shutterstock.

Under det senaste året har handel med kapacitet startat på flera håll i landet inom ramen för EU-projektet Coordinet. Bakgrunden är den ökande kapacitetsbristen på flera håll i landet. I höst ska även Stockholm få sin egen flex-marknad för elhandel, Sthlm Flex. Syftet är att elnätsbolagen ska kunna köpa flexibilitetstjänster, till exempel att elanvändare avstår eller drar ner sin förbrukning eller att elproducenter ökar produktionen.

Utbyte mellan regionnät
Bakom projektet står de stora regionnätsägarna Ellevio och Vattenfall Eldistribution tillsammans med Svenska kraftnät.

– I Stockholmsregionen finns en tydlig påverkan mellan två olika regionnätsägare. Det innebär möjligheter att utbyta flexibilitetsresurser mellan olika regionnät, vilket inte har prövats tidigare, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.

Nu har arbetet att handla upp flexibilitetstjänsterna påbörjats. Informationsmöten ska hållas dels för leverantörer av flextjänster, dels för lokala elnätsbolag.  Tanken är att handeln ska starta den 2 november och att den på sikt ska permanentas.

– Med SthlmFlex förbereder vi oss för ett mer dynamiskt elsystem. Nu hoppas vi att alla som har effektflexibilitet deltar, säger Bengt Johansson, affärsutvecklare på Ellevio.

Johan Wickström