Det var i oktober 2024 som Vattenfall startade det nya kärnkraftsprogrammet på Ringhals, som ger en fast tjänst och ett nio månader långt introduktionsprogram. Här ingår samma kurser som alla nyanställda går, men även ett specialanpassat kursprogram inom el och instrument/kontroll, där det även ingår praktikperioder inom olikaarbetsområden på Ringhals.
Vattenfall har tidigare erbjudit den här typen av skräddarsydd utbildning för att få fram specifik kompetens, men det är första gången man gör det på Ringhals, berättar Pia Kilbo, HR-chef på Ringhals:
– Jag tror att vi har fått till en bra mix mellan teori och praktik. Satsningen på kärnkraftsprogrammet har hittills varit väldigt lyckad. Vi får många positiva kommentarer, både från chefer ute i anläggningen och från deltagarna, säger Pia Kilbo.
Utbildning på plats
En stor del av utbildningen sker ute i anläggningen där deltagarna får lära känna den fysiska miljön, kollegor, arbetssätt och rutiner. Eleverna har också varsin mentor.
En av deltagarna i programmet är Stina Vallhagen, 21 år.
– Jag jobbade som elektriker på ett företag i Göteborg och blev varslad. Jag var lite osäker på vad jag ville göra, men en dag när jag var inne och scrollade på sociala medier dök det upp en jobbannons från Vattenfall om det här programmet. Det verkade spännande, så jag sökte och kom in. Jag är superglad för det, säger Stina Vallhagen som nu jobbar som instrumenttekniker på Ringhals.
– Jag har lärt mig otroligt mycket redan. Jag känner mig så välkommen av mina kollegor och jag får mycket stöd och hjälp av dem.
När jag sökte till kärnkraftsprogrammet såg jag det som den ultimata mixen, med det tekniska och samtidigt möjligheten att få jobba med något som är till nytta för samhället.
Bra mix mellan teori och praktik
Rebecka Jangholt är 33 år och utbildad energiingenjör på Högskolan i Halmstad. Innan Rebecka sökte till programmet jobbade hon bland annat med verksamhetsstöd för projekt och som verifierings- och valideringssamordnare på Ringhals. Nu jobbar hon med elkonstruktion.
– Jag var inne på Vattenfalls jobbsida för att bevaka jobb åt en kompis när jag såg annonsen om kärnkraftsprogrammet. Det lät så intressant med mixen av teori och praktik att jag valde att söka. Man behöver inte vara kärnfysiker för att jobba på Ringhals men ett stort tekniskt intresse och någon form av teknisk bakgrund underlättar ju förstås, säger Rebecka.
– Under mina två år på Ringhals har jag längtat efter att vara mera ute i själva anläggningen och få lära känna andra arbetsgrupper. Kärnkraftsprogrammet är en bra start på karriären tror jag.
Ungdomar behöver bli intresserade
Herman Blenneros är 26 år och har en civilingenjörsutbildning med inriktning på farkostteknik. Det här är Hermans första jobb sedan examen och han jobbar med automation och programmering av styrsystem på Ringhals.
– När jag sökte till kärnkraftsprogrammet såg jag det som lite av den ultimata mixen, med det tekniska kring automation och samtidigt möjligheten att få jobba med något som är till nytta för samhället. Sedan gillade jag tanken på varvad teori och praktik, säger Herman Blenneros.
– Hittills har teorin varit på en nivå som passar mig jättebra. Under praktiken har vi också bra och engagerade handledare.
Varför tror ni att så få unga väljer att söka jobb på kärnkraftverk?
– Jag tror att det finns en okunskap och en rädsla för hur farlig kärnkraft är. Kanske är det en okunskap som lever kvar från tidigare generationer, säger Herman.
– Våra föräldrar har ju upplevt Tjernobyl och Fukushima. De händelserna gav verkligen kärnkraften ett dåligt rykte, vilket inte är så konstigt. Men vi behöver få ungdomar att bli intresserade av energisektorn och framför allt av kärnkraft. Det är viktigt att lyfta fram hur givande det är att jobba med något som är så viktigt för samhället, säger Rebecka.
Det skapas snabbt en gemenskap bland de nyanställda, men även med dem som redan finns på arbetsplatsen.
En spännande tid
Alla tre är eniga om att det är en väldigt spännande tid att få arbeta med kärnkraft – nu när Sverige planerar att bygga nya reaktorer.
– Kompetens kommer verkligen att behövas, men när det gäller ny kärnkraft kommer det att bli stora utmaningar kring finansiering och politiska beslut, konstaterar Herman.
– Vi som jobbar här har ett viktigt uppdrag att berätta om hur det är att jobba på ett kärnkraftverk, om säkerhetsrutinerna både för tredje man och oss som jobbar här. Vi behöver också beskriva hur kärnkraften kan spela en viktig roll i energiomställningen, säger Stina Vallhagen.
Konkurrensen om kompetent personal som vill jobba med energi är stor – och kärnkraft har inte alltid varit förstahandsvalet.
– Men med den här satsningen på Kärnkraftsprogrammet tror jag absolut att vi har lyckats, det visar ju inte minst det stora antalet sökande, säger Pia Kilbo som är mycket positiv till greppet att anställa flera personer på en gång:
– När vi gör sådana här stora insatser så ser vi hur mycket lättare det är för de nya personerna att komma in i det sociala sammanhanget på arbetsplatsen. Det skapas snabbt en gemenskap bland de nyanställda, men även med dem som redan finns på arbetsplatsen. Det ger en god energi i gruppen.
Marie Kofod-Hansen