För drygt ett år sedan sjösatte utbildningsföretaget Professionals Nord – i samarbete med Eon och Uniper – den nya driftteknikerutbildningen som bygger på konceptet Accelerated Learning. Upplägget är att erbjuda en 12 veckor lång intensivutbildning för 15 deltagare, utgallrade bland 500 sökande. Främst är man inriktad på sökande som vill göra ett karriärsbyte och testa på energibranschen.
Hittills har samarbetet mynnat ut i tre omgångar av utbildningen och en fjärde är på gång. Åldersspannet på de sökande ligger mellan 20 och 45 år och bakgrunden är väldigt skiftande. Cirka 30 procent är kvinnor.
Bytte yrkesbana helt
Två av deltagarna är Moa Nordin och Annika Arvidsson, som idag jobbar som drifttekniker på Eon respektive Uniper. De blev för några månader sedan färdiga med utbildningen, och nu är ute i verksamheten. Båda har bakgrund från helt andra områden.
– Jag har tidigare jobbat som dansare, koreograf och inom kulturförvaltningen. Innan det gick jag en teknisk utbildning i scenproduktion, och är alltså utbildad scentekniker i grunden, säger Moa Nordin.
– Jag arbetade inom mode- och textilindustrin. De senaste fem och ett halvt åren före utbildningen har jag jobbat som yrkeslärare inom textil, säger Annika Arvidsson.
Båda två har också liknande anledningar till att vilja göra karriärsbytet.
– Jag kom till en punkt där jag kände att jag ville ha en förändring och göra något annat, säger Annika Arvidsson, och fortsätter:
– Då jag är 45 år, har CSN-lån, familj och hus så bestämde jag mig för att kolla utbildningar med kort utbildning. Jag kände att det vore logiskt och tryggt att välja en bransch med bra framtidsutsikter, och började göra research. Då fastnade jag för energibranschen, eftersom den är intressant, viktigt för samhället och i ständig utveckling.
Utmanande utbildning
Moa Nordin kände också att hon nått en gräns i sitt dåvarande yrke.
– Jag tänkte att jag ville använda lite mer logiska delar av min hjärna och inte bara den kreativa delen. Jag tycker ju om problemlösning också, så när såg jag annonsen tänkte jag att jobbet kan vara den perfekta blandningen mellan praktiskt och logiskt.
Båda anser att utbildningen varit både rolig och givande, men också utmanande.
– Absolut var det svårt för att det var så väldigt nytt allting. Men upplägget var också så pass bra att man hängde med hela tiden. Därför var det bra att den var så pass intensiv och kort så att jag kunde fokusera bara på den, säger Moa Nordin.
– Förstudierna gjorde att jag snabbt kunde läsa upp matematiken igen och sätta mig in i vad som skulle komma ska. Utan förstudierna hade det varit svårt att hänga med, då allt var helt nytt för mig. Annars gick det bra att hänga med i tempot, men det kräver mycket fokus då utbildningen var intensiv och man måste lära sig många olika saker på kort tid, säger Annika Arvidsson.
Man fick lära sig så mycket på de veckorna när det teoretiska skulle omsättas i praktik, och få se och känna på grejer och testa sig fram lite.
Praktiken var bäst
De är också rörande överens om att praktiken i Härnösand – Heta utbildningar – var absolut bäst.
– Man fick lära sig så mycket på de veckorna när det teoretiska skulle omsättas i praktik, och få se och känna på grejer och testa sig fram lite. Sen var lärarna också väldigt bra, och det gjorde ju också jättemycket, säger Moa Nordin.
–Det var otroligt givande då allt blev mer konkret och vi fick möjlighet att testa hur det är att köra en anläggning och göra flera praktiska moment inom bland annat ellära. Lärarna är väldigt kunniga och har tålamod av guld. De gav även bra, relevanta och användbara grunder, tillägger Annika Arvidsson.
”Bra sätt att locka in folk”
Rikard Nilsson, driftchef på Eon Malmö, har varit nära under hela utbildningsperioden, och menar att i förhållande till deras förväntningar har det flutit på bra.
– Det går lätt att få intrycket att intensivutbildningen ger som resultat en person som är färdigutbildad för sin yrkesroll. Det kanske gäller för andra yrkesroller, men det gäller inte för rollen som drifttekniker inom fjärrvärme, och det tycker jag behöver vara tydligt så att förväntningarna är rätt, säger Rikard Nilsson.
– Vi har själva aldrig trott att intensivutbildningen skulle generera en färdig drifttekniker, så utifrån våra faktiska förväntningar tycker jag att intensivutbildningen nådde långt.
Han tycker att den här utbildningen kan vara ett mycket bra sätt att locka in personer från andra branscher till vår bransch.
– För de flesta personer är det ett stort steg att helt byta karriär och då är detta koncept en bra väg in. Och jag tror vi hade haft väldigt svårt att själva driva ett karriärsbytarkoncept.
Rikard Nilsson anser att konceptet med intensivutbildning främst kan komplettera – men inte ersätta – de traditionella vägarna med yrkeshögskola (Drifttekniker) och högskola (Driftingenjör/Sjöingenjör).
– Vi arbetsgivare behöver fortsätta stödja de traditionella utbildningarna. Vi tar emot många praktikanter från de traditionella utbildningarna, och där hittar vi regelbundet guldkorn – varav flera tidigare praktikanter numera är anställda som drifttekniker i verksamheten.
”Det har gått över förväntan”Robin Einarsson, vd för Professionals Nord, tycker att det har gått ”superbra” och att deltagarna klarat utmaningen galant.
– Jag tycker initiativet har gått över förväntan. Det är väldigt motiverade och drivna personer som har valt att göra karriärskiftet. Alla som gått programmet känner att de har fått en andra chans i sin karriär och möjlighet att bygga en teknisk bana som de inte haft sen tidigare.
Att det gått så pass bra menar Robin Einarsson är tack vare en bra utbildning från Heta utbildningar i Härnösand samt en bra introduktion från Eon och Uniper och de andra bolagen som valt att vara med i satsningen.
Kravprofilen är att man ska vara 18 år, ha b-körkort och behärska svenska och engelska. Är det avbockat gör man kognitiva tester, och blir man godkänd så får man skicka in ett motivationsbrev. Om brevet är tillräckligt bra, då kallas man till flera djupintervjuer.
– Det är rätt många steg som ska göras för att validera kandidaten, förklarar Robin Einarsson.
Jan Hallman