Efter ett par timmars debatt klubbade riksdagen under onsdagen (den 22 maj) igenom det omdiskuterade förslaget för hur ny kärnkraft ska finansieras. Den nya lagen röstades igenom med 154 ja-röster mot 151 nej-röster.
Beslutet innebär att de bolag som vill bygga ny kärnkraft kan låna pengar till en statligt garanterad ränta. Dessa lån ska successivt betalas tillbaka när reaktorn har tagits i drift.
Lagen innehåller också ett prissäkringsavtal – ett så kallat dubbelriktat differenskontrakt – som innebär att kärnkraftsproducenten är garanterad en viss ersättning för den el som levereras. Men vilken nivå det handlar om är inte fastslaget.
Prissäkringsavtalet innebär att staten kompenserar kärnkraftsbolaget om de genomsnittliga elpriserna är lägre än det fastställda priset. Är förhållandena det motsatta – med högre elpriser – ska företaget betala tillbaka mellanskillnaden till staten.
Det statliga stödet är begränsat och planeras omfatta investeringar på totalt 5 000 MW, vilket motsvarar fyra reaktorer. Ingen kostnad är nämnd i den nya lagen, men i den utredning som ligger till grund för förslaget bedömdes att kostanden kan hamna på runt 400 miljarder kronor.
– Det här är ett historiskt besked. Med nya kärnkraftsreaktorer banar vi väg för högre tillväxt, fler jobb och bättre förutsättningar för att klara klimatomställningen, säger Niklas Wykman
Den nya finansieringsmodellen har dock fått mycket kritik från oppositionspartierna och även från många remissinstanser och forskare, där man bland annat pekar på att det kommer att bli väldigt dyrt och att det finns risk att satsningen tränger undan andra kraftslag.
Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti.
Johan Wickström