Hög tillrinning under hösten och vintern har gett en fyllnadsgrad i vattenkraftsmagasinen på omkring 50 procent vid den tidpunkt under våren när nivåerna vänder uppåt. Historiskt – utifrån en mätperiod från 1960 – är det en unikt hög nivå att jämföra med ungefär 20 procent i genomsnitt.
Den goda tillgången på vattenkraft – liksom vindkraft – har lett till väldigt låga elpriser under april. I SE3 (Södra Mellansverige) landade elpriset på på 37,6 öre/kWh, vilket är ungefär samma pris som 2021 då det var 33,7 öre/kWh. Under början av maj har dock priserna vänt uppåt igen i vissa delar av landet, eventuellt beroende på kallare väder och en minskad mängd kärnkraft.
På Energiföretagen gör man bedömningen att magasinen har 10 TWh mer lagrad energi än normalt för årstiden. På nordisk nivå handlar det om plus 20 TWh.
– Det är ovanligt att fyllnadsgraden i vattenmagasinen vänder på den nivå vi ser i år. Normalt hinner de vara betydligt tommare för att ha utrymme att kunna ta emot den snö som smälter under våren. Vi har just nu ett överskott i de svenska magasinen motsvarande en tredjedel av deras fulla lagringskapacitet, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker hos Energiföretagen.
Ingen vårflod än
Viktor Carlsson, vd för Skellefteälvens Vattenregleringsföretag med Skellefteå kraft som en av ägarna, bekräftar denna analys:
– Vi känner igen oss i den bild som Energiföretagen ger över magasinsläget. Vårfloden i den översta delen av Skellefteälven har ännu inte kommit igång i någon större utsträckning och vi följer aktivt fyllnadsgraden och sätter prognoser framåt, säger Viktor Carlsson
– I de fall magasinen skulle närma sig helt fullt läge kan man självklart inte lagra mer vatten. I ett sådant läge kommer vi vara tvungna att släppa ned vattnet motsvarande lika mycket som rinner in i magasinen. Men vi bedömer att vi i dagsläget har god kontroll och kommer att kunna agera i god tid.
På Skellefteå Kraft tror man att elpriserna gradvis kommer att sjunka under sommaren – även om den hydrologiska balansen (summan av magasinsinnehåll och tillrinning) försvagades under april:
– Även om vattenmagasinen är välfyllda ligger både snö- och grundvattennivåer under det normala för årstiden. Det innebär att tillrinningen väntas bli lägre än normalt de kommande veckorna, säger André Gustavsson, senior analytiker finansiell handel, Skellefteå Kraft.
Vattennivåerna bedöms fortfarande vara tillräckliga för att hålla nere spotpriserna i norra Sverige under sommaren, men om balansen fortsätter försämras kan det bidra till ökade prisförväntningar i landet.
Det är svårt att förutsäga hur priserna påverkas i de södra delarna av landet. Men fortfarande gäller generellt att mer vatten i systemet ger lägre elpriser.
Pressar elpriserna
Energiföretagen bedömer att vattenkraften fortsätter att pressa elpriserna, men att det kan vara vanskligt att säga hur det slår inom olika elområden.
– Mycket produktion i förhållande till användningen kombinerat med den utbyggda vindkraften ger lägre priser i norr, medan överföringsmöjligheterna söderut har förändrats i och med stängningen av två reaktorer i Ringhals för cirka fem år sedan. Även införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkning har förändrat förutsättningarna, summerar Magnus Thorstensson.
– Det gör det svårare att förutsäga hur priserna påverkas i de södra delarna av landet. Men fortfarande gäller generellt att mer vatten i systemet ger lägre elpriser.
Hög fyllnadsgrad i magasinen
Vattenmagasinens fyllnadsgrad ligger högt över det normala – 50 procent mot snittet på 20 procent – inför det skede där vårfloden ökar nivåerna. Det är en effekt av att tillrinningen varit betydligt högre än vanligt sedan ifjol höst.
Svenska vattenmagasin kan lagra knappt 34 TWh inom ett system som årligen producerar 51-79 TWh – att sätta i relation till en total elproduktion på 170 TWh per år.
Fredrik Mårtensson