Energiskatten på el ligger på 43,9 öre/kWh och har under de senaste åren räknats upp utifrån utvecklingen av KPI (konsumentprisindex). Den indexerade höjningen för 2025 blev 2,6 procent, trots att många branschaktörer påpekat att ökade skatter kan motverka elektrifieringen.
Men i en ny promemoria föreslår nu regeringen att energiskatten för el sänks med 2,8 öre per kWh från den 1 januari 2026, eller 3 öre/kWh om man utgår från vad den förmodade indexerade nivån skulle hamna på 2026. Sänkningen blir lika stor i de kommuner i norra Sverige som redan idag har en nedsatt skatt med 9,6 öre/kWh.
Minskade skatter med drygt 2 miljarder
Skattesänkningen för privatpersoner blir drygt 3,60 öre/kWh inklusive moms. För ett hushåll med en villa som har en årlig förbrukning på 20 000 kWh minskar elkostnaden med cirka 750 kronor. Totalt beräknas hushållens skattekostnader minska med 1,66 miljarder kronor. För företagen beräknas den minskade kostnaden bli cirka 420 miljoner kronor genom skattelättnaden.
Det är dock inte helt säkert att förslaget kommer med i budgetpropositionen i höst. Det beror bland annat på ”det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet”, skriver regeringen i promemorian.
"Ett steg i rätt riktning"
På Energiföretagen tycker man att förslaget är bra även om man efterlyser ytterligare åtgärder.
– Förslaget om sänkt energiskatt på el är ett steg i rätt riktning givet de stora höjningarna de senaste åren och för att balansera de riktade bensinskattesänkningarna de två senaste åren och skapa bättre incitament för övergång till elfordon, säger Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel på Energiföretagen Sverige.
– Men det är också viktigt att regeringen parallellt tar vidare förslaget om temporärt sänkt energiskatt på el för elpannor och värmepumpar i fjärrvärmeverksamhet som skulle ge stora systemnyttor för energisystemet.
Johan Wickström