Redan runt 7-tiden på morgonen brukar Erik Björfält, beredare/projektör på Karlstads Energi Elnät, ta plats på sitt kontor i ett ombyggt före detta gammalt ställverk på Orrholmen i Karlstad. Tillsammans med sina kollegor är det Erik Björfelt som förbereder alla projekt som ska genomföras i kommunens elnät, till exempel att byta nätstationer, ledningar eller att förbereda en ny elnätsanslutning.
Allt måste planeras noggrant från grunden.
– Om vi till exempel ska bygga en ny nätstation eller byta ut en föråldrad kabel börjar jag med tillståndsbiten – grävtillstånd, byggtillstånd och ledningsrätter, säger Erik Björfelt.
– Det är mycket byråkrati till en början: överenskommelser, upprätta avtal och träffa markägare. Men det är också kul med den sociala biten.
I början av projektet brukar han också ofta ta en titt på platsen där projektet ska genomföras. Han undersöker området, fotograferar och mäter upp, kollar vegetationen.
– Väl tillbaka börjar jag rita upp jobbet som ska utföras i vårt kartsystem, så verklighetstroget som möjligt. Sedan börjar jag räkna på laster så att det blir rätt dimensioner och säkringar. Jag tar även fram kalkyler för att börja räkna på kostnader, säger Erik Björfelt.
– Därefter är det dags att börja titta på de tekniska bitarna också: kabeltyp, typ av inmatning etcetera.
Erik Björfelt jobbar ofta med flera projekt parallellt. Alla projekt finns samlade i en digital mappstruktur. Han har en checklista för varje projekt som han följer och där han kan bocka av fortlöpande.
– Jag tycker om när det är ordning och reda och försöker alltid att hitta sätt så att jobbet ska kunna utföras på ett bra sätt, ända ner till utförande och färdigställande. Jag har en väldig yrkesstolthet, säger Erik Björfält.
Det är mycket byråkrati till en början: överenskommelser, upprätta avtal och träffa markägare. Men det är också kul med den sociala biten.
Efter närmare 20 år som distributionselektriker vet han också hur arbetet går till i fält.
– Jag vet vad många av arbetsmomenten innebär och de fysiska kunskaperna har jag en väldig nytta av i jobbet.
Erik Björfelts bana in i jobbet började med en yrkesutbildning under gymnasiet i Karlstad. Efter det gick han en påbyggnadsutbildning i Munkfors som genomfördes i samarbete med Fortum, som vid den tiden var nätägare i stora delar av Värmland.
– Jag fick en praktisk utbildning på Fortum Service och började som distributionselektriker där 2004. Jag har alltid tyckt att det varit intressant med el.
2015 började han på Karlstad Elnät som distributionselektriker, men för två år sedan bytte han spår till beredare – ”det kändes som att det var dags att göra något annat”.
Och det finns gott om jobb i dessa elektrifieringstider. Elnäten i hela landet ska byggas ut och stärkas i takt med elektrifieringen, så även i Karlstad. Bara i år ska Karlstads Energi reinvestera i 25–30 nya nätstationer.
– Ja, det går fort nu och det är mycket som är nytt, till exempel solceller och laddinfrastruktur. Det gäller att vi lägger in rätt parametrar när vi beräknar så att den sammanlagda effekten räcker till och att allt funkar med alla nya laster.
När Erik Björfelt är klar med ett projekt skickar han det vidare för kontroll och granskning. Ibland kan det bli bakläxa på någon punkt, men annars går ärendet vidare till Utförande och dokumentation. Allt följer ett noggrant och strukturerat arbetsflöde.
Vad är roligast på jobbet?
– Det är varierande och utmanande. Sedan har jag bra kolleger att utbyta frågor om byggnationer och materiel – det är väldigt viktigt.
Nu ska han sätta igång och skapa materiallistor för ett nytt projekt: utbyte av en nätstation i samband med ett kabelprojekt. Sedan väntar hemgång nån gång efter kl 16, för att hämta barnen på skolan.
Ännu en arbetsdag är klar.
En arbetsdag7.00 Börjar med en kopp kaffe.7.30 Kollar upp mötesagendan för dagen, kollar mailen och sorterar arbeten efter min planerade lista. Jag börjar med det som är viktigt och bråttom på dagen.9.00 Frukost10.00–12.00 Fortsätter med arbetsuppgifterna på listan.12.00 Lunch.13.00 Tar emot material. 14.00 Platsbesök och eventuella möten.15.00 Fika.
15.30 Justerar i kartan, jobbar med interna utvecklingsfrågor, planerar.
16.00–17.00 Avslutar arbetsdagen när jag är klar.
Johan Wickström