Det händer mycket i energivärlden varje dag. Här är ett gäng notiser om händelser och nyheter under den senaste veckan som kan vara värda att lyfta fram – och som vi kanske får anledning att återkomma till i längre format senare.
1. Nu är Öresundsverket återinvigt – och satt i beredskap
Efter två års intensivt återställningarbete nyinvigdes Öresundsverket formellt under måndagen (den 5 maj) i närvaro av bland andra energi- och näringsminister Ebba Busch. Det 70 år gamla verket har stått stilla sedan december 2016 och har legat i malpåse i omgångar. Men nu har Uniper startat om kraftverket som nu står redo att bidra till ökad beredskap i Skåne och hela södra Sverige.
Beslutet att återställa verket fattades av Svenska kraftnät under sommaren 2023 mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget. Öresundsverket, som har en maxeffekt på 448 MW, ska kunna startas och hållas i beredskap för ödrift i fem år. Den totala kostnaden för återställningen och driften landar på cirka 1,3 miljarder kronor.
– Med Öresundsverket åter i drift stärks Sveriges elförsörjning där det behövs som mest. Det är en viktig pusselbit i arbetet med att stärka Sveriges elberedskap. I en osäker omvärld måste vi kunna garantera trygg tillgång på el även om systemet utsätts för stora påfrestningar, sade energi- och näringsminister Ebba Busch vid invigningen.
Anläggningen är i drift sedan den 12 mars och är också tillgänglig på elmarknaden. Den har redan levererat el på spotmarknaden vid två tillfällen med full effekt.
– Återstarten av Öresundsverket är en viktig del av vårt arbete för att stärka Sveriges elberedskap. Vi är stolta över att kraftverket nu är redo att bidra med den flexibilitet och snabbhet som elsystemet behöver, säger Johan Svenningsson, Unipers Sverigechef.
Läs mer om återställningsarbetet i vårt reportage från sommaren 2024
2. Växjö Energi rustar för ödrift
På tal om ödrift och beredskap: i Växjö har man nu inlett ett arbete för bygga upp förmågan till ödrift, där delar av kommunens elnät och samhällsviktiga funktioner ska kunna hålls i gång även om det nationella elnätet slås ut.
Det är Växjö Energi som nu inlett projekt för att bygga upp denna förmåga med Sandviksverket som bas – det lokala kraftvärmeverket som drivs av förnybara restprodukter från skogen. Framöver tillkommer sannolikt nya resurser som exempelvis solparker och batterilager som tillsammans med smart styrning har förmågor som kan göra systemet än mer robust.
– Det är en stor styrka att Växjö redan har lokal planerbar elproduktion som kan användas för ö-drift. Det här projektet handlar om att bygga vidare på det vi har – och se till att vi verkligen kan använda det fullt ut i en krissituation, säger Stefan Braun, affärsområdeschef Elnät på Växjö Energi.
– Med hjälp av kraftvärme, nya resurser som solparker, batterilager och smart styrning kan Växjö visa hur ett modernt och motståndskraftigt energisystem kan fungera i praktiken.
3. Microsoft ska köpa mer minusutsläpp från Stockholm Exergi
Under den senaste månaden har Stockholms Exergis bio-CCS-projekt tagit fart i Värtahamnen. Och parallellt med det har företaget också utökat sina affärer. Under onsdagen (7 maj) blev det klart att Microsoft utökat sitt avtal med Stockholm Exergi om att köpa negativa utsläppscertifikat för minusutsläpp av koldioxid.
Det befintliga tioåriga avtalet om 3,33 miljoner ton utökas nu till totalt 5,08 miljoner ton koldioxid, som ska lagras permanent under havsbottnen utanför Bergen i Norge. Med 500 000 ton per år är avtalet världens största, räknat på årliga leveranser.
– Stockholm Exergi har en tydlig vision och tar konkreta steg för implementering av ny teknik för klimatåtgärder. Vi är glada att kunna utöka vårt engagemang, vilket i sin tur speglar våra framsteg mot att nå våra ambitiösa mål om negativt koldioxidavtryck till 2030, säger Brian Marrs, Senior Director, Energy & Carbon Removal på Microsoft.
4. Vätgasdriven generator ger fossilfri el till Stena Line
Under veckan presenterade Hitachi Energy nya tester med sin vätgasdrivna generator HyFex (1 MVA) i Göteborgs hamn, som tidigare levererat el till en elektrisk grävmaskin. Nu har man testat att låta generatorn leverera el till en av Stena Lines färjor med gott resultat.
HyFlex är ett skalbart, flyttbart och utsläppsfritt system som producerar el, värme och vatten. Systemet har blivit extra relevant mot bakgrund av de nya EU-reglerna 2030 som kräver att fartyg över 5 000 bruttoton ska använda landströmsförsörjning eller nollutsläppsteknik i hamnar.
– Detta projekt visar att det finns alternativa vägar att gå för de hamnar som saknar bra infrastruktur för elanslutning, säger Anders Peterson, utvecklingsansvarig på Stena Line.
I projektet samarbetar Hitachi Energy med Stena Line, Power Cell Group, Linde Gas och Göteborgs hamn.
5. Svenska kraftnät ändrar balanspriser i efterhand
Den 4 mars ändrades reglerkraftsmarknaden i Norden för att anpassas till den kommande 15-minutersmarknaden. Tidigare har mFRR-reserver aktiverats manuellt, men sedan den 4 mars har aktiveringen skett automatiskt genom en algoritm. Samtidigt har tjänsten anpassats till den stundande kvartsmarknaden, så buden sätts per kvart.
I energibranschen har det funnits oro kring denna förändring och nu efter två månader kan man notera en del konstigheter i prisbildningen. Under veckan meddelade Svenska kraftnät att de justerat ett par felaktiga priser på marknaden i efterhand.
Det handlar om ett antal kvartsperioder under den 29 april samt den 4 maj som justerats ganska rejält. Som exempel låg det publicerade priset kl 05.00-05.15 den 29 april på 8 756 euro/MWh, medan det korrigerade priset landar på 47,50 euro/MWh (i SE1 och SE2). Aktörer som har avropas till det högre priset kommer att ersätta till pay-as-bid, alltså det bud som de lagt.
Svk skriver i ett pressmeddelande att de förstår att sådana ingripanden kan skapa osäkerhet i marknaden, men ”bedömer dock att det är viktigast att obalanspriserna på ett korrekt sätt speglar värdet av balansenergi, och att rättningar i efterhand därför är motiverade”.
På Energiföretagen är man mycket kritisk till den nya metoden att balansera elnätet. I en debattartikel skriver David Wästljung, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, att de tidvis ”extrema” obalanskostnaderna ökar risken för alla aktörer på marknaden – framför allt för aktörer som har svårt att vara flexibla i sin produktion.
”Det går inte att utesluta att detta kan leda till att volymer försvinner från de öppna marknadsplatserna, vilket skulle undergräva prisbildningen”, skriver David Wästljung.
Vinnarna av årets energipris
Slutligen kan vi notera att det nyinstiftade Svenska energipriset 2025 delats ut på Elfack som gått av stapeln denna vecka i Göteborg.
Tre priser delades ut. Som vinnare av juryns pris står Hitachi Energy med sin vätgasgenerator HyFlex (se artikel ovan). Besökarnas pris vanns av dLab och deras plattform för kraftnätsanalys. Dessutom fick företaget Amiga ett hedersomnämnande för sin lösning Amiga Reuse, som som förlänger livslängden på tillfälliga elprodukter genom återtag, reparation och återbruk
Johan Wickström