Under första halvåret 2025 har prisbilden i Sverige varit splittrad mellan norr och söder. I Luleå och Sundsvall var det genomsnittliga spotpriset under första halvåret 14 öre/kWh, en tredjedel av priset jämfört med samma period förra året. I Stockholm var snittpriset 50 öre/kWh, samma som i fjol, medan priset i Malmö var 63 öre/kWh, vilket motsvarar en ökning med fem procent.
En viktig förklaring till de låga elpriserna i norra Sverige är de kraftiga tillrinningarna till de nordiska vattenmgasinen under hösten och vintern.
– De tidvis rekordhöga nivåerna i vattenmagasinen i kombination med en ökning av vindkraftsproduktionen i Norden, med cirka 15 procent, har pressat priserna, säger Energiföretagens marknadsanalytiker Magnus Thorstensson.
Den bristande överföringskapaciteten från norr till söder har även lett till att kraft har låsts in i norra Sverige och därmed också bidragit till en kraftig ökning av antalet timmar med negativa elpriser i norra Sverige.
Marginell ökning av elproduktionen
– Medan priserna var negativa under 5 procent av tiden förra året, har det i år skett under hela 12 procent av tiden i Sundsvall. Det påverkar såklart lönsamheten i vind- och solkraft – men även vattenkraften påverkas, vilket försvårar för både ny- och reinvesteringar, säger Magnus Thortensson.
Den totala elproduktionen ökade marginellt under första halvåret 2025 jämfört med föregående år. Medan elproduktion från vattenkraft, kärnkraft och värmekraft minskade med 2,9 TWh ökade elproduktionen från sol- och vindkraft med 3,2 TWh.Elexporten fortsatte uppåt
Elanvändningen minskade med fyra procent, främst på grund av en varmare vårvinter jämfört med 2024. Temperaturkorrigerat minskade elanvändningen med en procent.
En mild vinter och god tillgång till vind- och vattenkraft har även bidragit till ökad export av el. Nettoexporten landade på knappt 17 TWh – en ökning med elva procent jämfört med förra året – vilket är i linje med de senaste årens höga nettoexport från Sverige.
Johan Wickström