I éntrén till Luleå Energi finns en stor, orange skylt där det står HEJ! Det lilla ordet speglar en viktig del i företagskulturen.
– Igår hade vi en gästföreläsare här. När han satt och väntade noterade han att nästan alla hälsade – utan att känna honom. För oss är hej ett sätt att inkludera och synliggöra varandra. Uppenbarligen lever vi som vi lär, säger Katharina Frank, HR-chef på Luleå Energi.
I oktober utsåg Karriärföretagen Katharina Frank till årets HR-chef i kategorin civilingenjörer och högskoleingenjörer.
– Jag blev väldigt glad. Men det här är inget arbete jag gjort själv, utan tillsammans med alla grymma medarbetare. Vi står inför många utmaningar, och då gäller det att vi får med alla på den förändringsresan, säger hon och tillägger:
– Att bygga företagskultur är något ett företag aldrig blir klar med. Vi måste hela tiden ha glasögonen på, både för att se vad som fungerar och vad som kanske är mindre bra.
Lockar kompetens
Precis som alla andra företag inom energibranschen jobbar Luleå Energi hårt för att locka den kompetens de behöver.
– Vi måste ställa om fjärrvärmen i Luleå, elektrifieringen är extremt aktuell och vi måste hantera ny teknologi, digitalisering och AI. Luckorna finns främst på elnätssidan där det är en utmaning att hitta elkraftsingenjörer och tekniker.
Även fler distributionselektriker behövs. Som första energibolag i Sverige valde Luleå Energi att validera den yrkesrollen enligt en särskild modell.
– Efter att ha avslutat 1,5 års utbildning har nu vår medarbetare fått sitt yrkesbevis. Han är jättestolt och glad. Eftersom vi var först ut med detta har det väckt nyfikenhet och han har intervjuats både i tidningar och suttit i tv-soffor.
En annan satsning går under namnet ”Chanstagare”. Det innebär att Luleå Energi ger människor chansen att skapa kontakt och bygga nätverk, till exempel via praktik eller ex-jobb.
– Det öppnar upp för ett ömsesidigt utbyte av kunskap och erfarenhet. De som kommer hit får en bra språngbräda. Det är också ett sätt för oss att få visa upp vårt företag, kultur och hur vi är som arbetsgivare och arbetsplats, säger Katharina Frank.
Vi letar efter potentiella kandidater som jobbar i andra branscher, deltar i affärsnätverk och – inte minst – lyfter fram våra medarbetare som ambassadörer.
Jämn könsfördelning
Förra året tog bolaget emot 29 chanstagare där fördelningen mellan kön var 48 procent tjejer och 52 procent killar. Att fördelningen är jämn mellan könen är ingen tillfällighet. Att öka jämställdheten står ständigt på agendan.
– Nu har vi anställt två civilingenjörer som gjorde sina ex-jobb här. En kille till elnät och en tjej till värme och kyla. Vi har även anställt två tjejer som gjorde sin LIA-praktik här och som vi nu kommer utbilda med hjälp av valideringsmodellen.
När det gäller rekrytering säger Katharina Frank att bolaget jobbar mer och mer med ”search”, det vill säga att aktivt använda sig av alla tänkbara vägar för att hitta kompetens.
– Exempelvis letar vi efter potentiella kandidater som jobbar i andra branscher, deltar i affärsnätverk, använder Linkedin och – inte minst – lyfter fram våra medarbetare som ambassadörer. Vi brukar säga ”många vägar in, men samma hall”.
4 tips för att skapa en attraktiv arbetsplats
1. Fråga i stället för att gissa. Ha en öppen dialog för att få koll på medarbetarnas agenda. Vad är deras ”why”. Varför vill de jobba just här? Vilka är önskemålen och förväntningarna?
2. Alla beslut är inte uppskattade. Bli inte rädd för reaktioner och känslor som kan uppstå. Var nyfiken, ta reda på vad reaktionerna står för och använd den kunskapen.
3. Jobba aktivt med hälsa och säkerhet för att skapa en trygg arbetsmiljö. Vad behövs för att underlätta medarbetarnas vardag? Det kan handla om organisation, processer och verktyg.
4. Låt medarbetarna synas externt i olika sammanhang. Använd storytelling för att visa på bredden av yrkesroller. Det stärker den interna stoltheten och kan locka nya talanger.
Susanne Glennegård