I den gemensamma EU-apporten “Bidding Zone Review of the 2025 Target Year” presenteras en utvärdering av 14 alternativa elområdesindelningar i Europa, varav fyra omfattar Sverige. Syftet med den gemensamma översynen av elområden i EU är att indelningen ska vara ekonomiskt effektiv och ge goda möjligheter till handel över flera elområden. Även försörjningstryggheten pekas ut som viktig.
De svenska elområdena infördes 2011 och har under senare år varit omdebatterade. Detta då elpriserna periodvis varit betydligt högre i SE3 och SE4 som ligger i södra Sverige jämfört med priserna i SE1 och SE2. Det har därför funnits stora förväntningar på den utvärdering som presenterades idag.
Ingen ekonomisk nytta
Svenska kraftnät föreslår dock till regeringen att nuvarande elområden blir kvar. Anledningen är att de alternativa indelningar som utretts skulle vara samhällsekonomiskt sämre än dagens fyra elområden.
– Vi har gjort en gedigen analys och det ger inte någon ekonomisk nytta att göra en förändring av elområdena nu. Men med de förändringar som är på gång i elsystemet med mer variabel elproduktion, kanske kärnkraft och även betydligt mer elanvändning ser vi att det framöver kan finnas behov av en ny elområdesindelning, säger Mårten Bergman, sektionschef på Svenska kraftnät.
Han påpekar också att det en sådan analys behöver vara mer anpassad till svenska förhållanden.
– På Svenska kraftnät överväger vi därför att göra en ny analys som utgår från svenska förhållanden, där man tar in förutsättningar som inte fanns med i den EU-gemensamma, säger Mårten Bergman vidare.
Fyra förslag på nya elområden
I de alternativ som har utvärderats fanns fyra förslag på nya elområden utöver att behålla nuvarande system. I samtliga av de nya alternativen skulle södra Sverige bli ett gemensamt område och det fanns i dessa förslag även ett separat område i öster vid Stockholm. Ett av dessa alternativ innebar att det östra området skulle omfatta Forsmarks kärnkraftverk och Fenno-Skan-kablarna, mellan Sverige och Finland.
Utvärderingen påbörjades 2019 och visar att för referensåret 2025 skulle alternativen innebära en minskad samhällsekonomisk nytta på mellan 20 och 380 miljoner kronor. Samtidigt pekar Svenska kraftnät på att metoden, som använts av samtliga länder i utvärderingen, inte har kunnat ta hänsyn till alla viktiga förutsättningar i de regionala elsystemen. För svensk del har exempelvis inte vattenkraften kunnat modelleras på ett optimalt sätt.
Energiföretagen ser både för- och nackdelar
På Energiföretagen ser man både för- och nackdelar med Svenska kraftnäts förslag om att behålla elprisområdena.
– Med tanke på att de alternativa indelningarna baserades på gammal information var kanske det bästa att inte föreslå någon förändring just nu. Men det är positivt att Svenska kraftnät överväger nya analyser, där vi förutsätter att man bjuder in branschen i arbetet, säger Magnus Torstensson, ansvarig råkraftmarknad på Energiföretagen.
– Under tiden måste regeringen säkerställa att Svenska kraftnät tar ett större ansvar för elmarknaden och arbeta mer aktivt genommothandel för att hålla ihop landet prismässigt. Det finns resurser i form av upplupna flaskhalsintäkter gör att genomföra detta, säger Magnus Torstensson.
Framöver vill Energiföretagen gärna se förslag med elområden som är så stora som möjligt.
– De nordiska elområdena är små ur ett kontinentalt perspektiv varför vi efterlyser en analys av större områden, gärna över nationsgränserna i Norden, säger Magnus Torstensson.
I rapporten föreslås inte några ändrade elområden i våra nordiska grannländer. Däremot rekommenderas en uppdelning av Tyskland i fem elområden och om det skulle genomförs borde medföra lägre elpriser i södra Sverige. Det finns inget poliskt stöd i Tyskland för en uppdelning, vilket talar för att det inte kommer att genomföras.
Kritik från Fortum
På Fortum är man mycket kritisk till dagens besked.
– Detta är dåliga nyheter för Sverige. Vi menar att en mer ansvarsfull och socialt accepterad elektrifiering genomförs genom att landet hålls ihop i så få elprisområden som möjligt, helst ett, säger Mats Persson, analyschef på Fortum.
– Att elpriset är olika i norr och söder upplevs som orättvist, investeringar i norr ställs mot investeringar i syd och det leder till en lokalprotektionism som inte gynnar hela Sveriges elektrifiering. Satsar vi på färre elprisområden däremot, skulle investeringar främjas. Likviditeten på elmarknaden stärks när fler kan köpa och sälja el på samma marknad, vilket i sin tur ger mer förutsägbara och stabila elpriser. Det gynnar både hushåll och företag, säger han.
Nu har Svenska kraftnäts förslag lämnats till regeringen, som har sex månader på sig att ge besked om de följer dessa rekommendationer.
Ann-Sofie Borglund