Det är många i energibranschen som har sett fram emot elmarknadsutredningens förslag som lämnades över till energi- och näringsminister Ebba Busch under torsdagen. Här föreslår utredaren bland annat att man ska kunna använda differenskontrakt med prisgaranti för viss ny kraftproduktion och att elnätsföretagen får ett förtydligat systemansvar.
Fortum välkomnar differenskontrakt
Ett av företagen som väntat in utredningen är Fortum som står i startgroparna för att bygga mer ny fossilfri elproduktion i Sverige.
– Det är bra att utredningen föreslår instrument för att minska risker med långsiktiga investeringar i elproduktion, ett tydligt och långsiktigt statligt planeringsansvar för elsystemet och en förändring av dagens anvisade avtal för elkunder. Detta är frågor Fortum har drivit under en längre tid, säger Mats Persson, analyschef Fortum.
– Däremot saknar vi en ansats som återspeglar det faktiskt akuta läge vi befinner oss i när det gäller nya investeringar i elproduktion. Under förra året sjönk antalet investeringar markant jämfört med tidigare år, en utveckling som går i motsatt riktning mot vad vi behöver för att elektrifiera Sverige. Vi tycker också att det är synd att utredningen inte kommer med skarpa förslag på hur en kapacitetsmarknad skulle kunna se ut i Sverige.
Vi delar utredningens slutsats att det med dagens låga elpriser är svårt att investera i storskalig kraftproduktion på rent marknadsmässiga grunder.
Vattenfall: ”Bra att rollerna tydliggörs”
Även på Vattenfall välkomnar man att utredningen nu är överlämnad. Vattenfall har löpande lämnat inspel till utredningens arbete och har sett fram emot att ta del av det slutliga innehållet och förslagen.
– Vi delar utredningens slutsats att det med dagens låga elpriser är svårt att investera i storskalig kraftproduktion på rent marknadsmässiga grunder, och även att ett stöd noga behöver avvägas mot hur efterfrågan på el utvecklas för att säkra samhällsekonomisk effektivitet, säger Anja Alemdar, chef för Vattenfalls Public & Regulatory Affairs.
Hon tycker också att det är bra att utredningen vill stärka samordningen mellan planeringen av elnät och elproduktion och i detta tydliggöra Svenska kraftnäts roll.
– Det är välkommet att utredningen tydliggör rollerna på elmarknaden – dels ett förtydligande systemansvar för att möjliggöra en snabbare anslutning av nya kunder, men även vad som krävs för att skapa långsiktiga planeringsförutsättningar för att bygga ny elproduktion med rätt egenskaper, på rätt plats och vid rätt tidpunkt.
Ellevio efterlyser helhetsgrepp
På elnätsföretaget Ellevio delar man utredningens rekommendationer när det gäller planering, riskdelning och ansvar på marknaden, men man saknar ett tydligt helhetsgrepp med utgångspunkt i Sveriges egna mål.
– Riksdagens nyligen antagna mål borde ha fått en mer ramträdande roll i utredningens inriktning. En svensk elmarknadsöversyn måste ta sin utgångspunkt i svenska mål – inte enbart anpassas till EU:s elmarknadsförordning, säger Henrik Bergström, samhällspolitisk chef på Ellevio.
– Vi ser positivt på att man lyfter stödjande åtgärder för mer kapitalintensiva kraftslag, men även elnätsinfrastukturen måste ges bättre och mer långsiktiga förutsättningar för investeringar. Det krävs ett tydligt ansvar från staten för att säkra förutsättningarna för en kostnadseffektiv utveckling av elnäten.
Utöver ett försiktigt förslag om differenspriskontrakt för havsvind saknas konkreta rekommendationer som kan minska osäkerheten för den som vill investera i kraftsystemet.
Energiföretagen: ”Vi behöver tydliga åtgärdsförslag”
Branschorganisationen Energiföretagen har i många år lyft behovet av en utredning för att analysera vilka åtgärder som krävs för att få till stånd nödvändiga investeringar i elproduktion och nå det klimatpolitiska målet, men man saknar en del bitar i det slutliga förslaget
– Utredningen rekommenderar några åtgärder som kan förbättra marknadsfunktionen och förtydligar ansvaret inom kraftsystemet, men samtidigt hänvisas många större frågor, som ansvar för kapacitetsbrist, till ytterligare utredning, säger Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen.
– Utöver ett försiktigt förslag om differenspriskontrakt för havsvind saknas konkreta rekommendationer som kan minska osäkerheten för den som vill investera i kraftsystemet. Om vi ska lyckas med elektrifieringen i den takt som krävs för omställningen så behöver vi tydliga åtgärdsförslag – som också säkerställer att tillgång och efterfrågan taktar, säger Åsa Pettersson.
Energiföretagen kommer nu att gå igenom hela utredningen i detalj och förbereda sitt remissvar.
Johan Wickström