Det händer mycket i energivärlden varje dag. Här är ett gäng notiser om händelser och nyheter under den senaste veckan som kan vara värda att lyfta fram – och som vi kanske får anledning att återkomma till i längre format senare.
1. Luleå Energi driftsätter sin första batteripark
I veckan sattes ännu en batteripark i drift. Denna gång var det Luleå Energi som invigde sin anläggning på Porsödalen, den första i Norrbotten. Batteriparken, som har fått namnet Altilium, består av sex containrar som tillsammans har en kapacitet på 12 MWh.
För Luleå Energi är batteriparken en långsiktig investering (totalt 73 miljoner kronor) med flera möjliga användningsområden och potentiella affärer, till exempel Svenska kraftnäts stödtjänstmarknader.
– Batterier spelar en allt större roll för Sveriges elnät och energisystem och batteriparken som vi nu har driftsatt kommer kunna stötta elnätet, bidra till energiomställningen och samtidigt generera intäkter, säger Sofia Antonsen, chef utveckling på Luleå Energi.
2. Nytt rekordår för den globala solkraften
Solkraften ökade mest i den globala elproduktionen under 2024, vilket vi rapporterat tidigare om på energi.se. Men under veckan kom färsk och mer detaljerad statistik från IEA PVPS, den globala solcellsorganisationen.
Här konstaterar man bland annat att den globala solcellskapaciteten ökade med cirka 600 GW, från 1,6 TW 2023 till 2,2 TW 2024. Solceller stod för mer än 75 procent av all nyinstallerad förnybar elproduktionskapacitet under året, och det var framför allt storskaliga anläggningar som ledde utbyggnaden.
Sammanfattningsvis blev det ännu ett rekordår där solceller för första gången stod för mer än 10 procent av den globala elförbrukningen. Kina stod för närmare 60 procent av den nya kapaciteten (244,6 GW, följt av EU (62,6 GW), USA (47,1 GW) och Indien (31,9 GW).
3. Ökad försäljning av värmepumpar
Efter ett svagt fjolår har värmepumpsmarknaden satt fart igen. Under första kvartalet 2025 ökade försäljningen av värmepumpar på den svenska marknaden med 38 procent jämfört med samma kvartal 2024.
Luft/vattenvärmepumpar ökade med 55 procent, bergvärmepumpar med 30 procent och frånluftsvärmepumpar med 29 procent, visar ny statistik från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.
Anledningen, enligt Kyl & Värmepumpföreningens bedömning, är ett förbättrat ränteläge och att fastighetsägare åter vågar investera i energirenovering av sina fastigheter, vilket kan påskyndas ytterligare då ROT-avdraget höjs till 50 procent från och med maj.
– Vår bransch har en bra position. Det första kvartalet i Sverige var riktigt starkt och vi hoppas nu att räntorna och det geopolitiska läget inte försämras, säger Anders Mårtensson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen
4. Ny ESO-rapport: ”Sälj inte ut den kommunala fjärrvärmen”
Fjärrvärmen är central för det svenska energisystemet med en produktion som motsvarar över hälften av värmebehovet och med en omsättning på över 40 miljarder kronor. De senaste två åren har fjärrvärmen dock blivit mycket dyrare beroende på att produktionskostnaderna har ökat – men sett över en längre tidsperiod beror den generella prisbilden även på vem som äger nätet. Det visar en ny rapport till Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO): "Raka rör".
Priserna i de privata näten är systematiskt högre än priserna i de kommunala, även om man jämför nät som ligger i samma län och med liknande egenskaper, enligt studien.
– Även om priserna har ökat har faktiskt produktionskostnaderna ökat ännu mer de senaste åren. De privata ägarna har i genomsnitt höjt priset mer än de kommunala, men faktum är att vinstmarginalerna har minskat i båda grupperna, säger Erik Lundin, författare till den nya ESO-rapporten.
Rapporten mynnar ut i ett antal policyrekommendationer där den första handlar om att inte sälja ut kommunala fjärrvärmenät eftersom det på sikt leder till ”en risk för högre fjärrvärmepriser i framtiden och, med säkerhet, uteblivna kommunala vinster”. Vidare avråder man i studien från en prisreglering av fjärrvärmemarknaden samtidigt som man vill utveckla Prisdialogen med en standardiserad prisberäkningsalgoritm som skulle underlätta för kunderna.
Läs rapporten här.
5. Ellevio investerade 4,2 miljarder kronor 2024
Slutligen har vi snappat upp en färsk års- och hållbarhetsredovisning. Under veckan publicerade Ellevio sin rapport för 2024 som visar hur företaget jobbar för att leverera el till sina 966 000 kunder runt om i landet.
Under 2024 omsatte Ellevio drygt 8,3 miljarder kronor och hade ett rörelseresultat på 2,5 miljarder kronor. Under året investerade företaget 4,2 miljarder kronor i sina elnät, vilket är rekordmycket.
Och dessa nivåer kommer öka ytterligare under kommande år och uppgå till cirka 7 miljarder kronor 2027, för att kunna möta den snabba elektrifieringen. För att klara detta krävs kapital – under 2024 tog Ellevio upp drygt 12,6 miljarder kronor i långsiktig finansiering, till stor del genom gröna obligationer.
Vidare noterar vi att Ellevio kommit långt när det gäller jämställdhet:
”Efter många års målinriktat arbete nådde vi 40 procent kvinnliga anställda 2024. Därmed är Elleviokoncernen ett jämställt företag”, skriver Ellevios vd Johan Lindehag i sitt vd-ord.
Johan Wickström