De svenska företagen kan bidra med betydligt mer flexibilitet till elsystemet än idag. Det framgår av Energimyndighetens nya studie Flexibilitet inom elsystemet som är en delrapport av ett regeringsuppdrag.
Den elintensiva industrin kan vara flexibla med 5 till 15 procent av sin elanvändning utan alltför stora investeringar, enligt rapporten, som består dels av en stor målgruppsanalys och kartläggning av produktionsanläggningar, dels av en intervjustudie med 24 elintensiva industrier.
– Inom industrin finns det redan idag en ganska stor potential som är outnyttjad. Men det är få som efterfrågar en sådan tjänst eller produkt idag. Det kommer ofta till en viss kostnad, till exempel produktionsbortfall, säger Christopher Frisk, analytiker på Energimyndigheten.
– Potentialen kan skifta oerhört mellan och inom olika branscher och företag. Vissa företag har möjlighet att dra ner användningen på kort sikt medan till exempel ett sågverk med en virkestorkare kan ha längre uthållighet.
Viktigt med informationsspridning
Rapporten visar även att fastighetsbolag och vissa mindre företag har en stor potential under förutsättning att deras resurser är styrbara och att de nås av marknadens signaler.
– Det är viktigt med informationsspridning för att nå ut till alla aktörer, vilket är en central uppgift för Energimyndigheten. Vi kommer jobba i många olika kanaler och i våra nätverk, säger Christopher Frisk.
Energimyndigheten har även undersökt kraftproducenternas möjligheter att bidra med mer flexibilitet.
– Här konstaterar vi att det redan finns utvecklade marknader som ger incitament till flexibilitet, till exempel Svenska kraftnäts stödtjänstmarknader. Samtliga kraftslag har möjlighet att delta där.
Men rapporten visar att det ändå kan finnas mer potential på sikt, till exempel genom systemintegrerande lösningar som hybridparker och att kärnkraftsbolagen kan investera i så kallad lastföljning. Den tillkommande potentialen inom tio år från kraftproduktionen skulle kunna vara 6–10 GW enligt rapporten (vilket kan jämföras med topplasten i det svenska elsystemet som brukar ligga på runt 25 GW).
Nytt projekt tillsammans med elnätsbolag
Nu kommer Energimyndigheten fortsätta med sitt regeringsuppdrag där man bland annat ska jobba med småskalig decentraliserad teknik genom att främja utvecklingen av kommunikationsprotokoll, utreda slumpmässig uppstartsfördröjning (till exempel förinställda starttider på värmepumpar eller laddboxar) och se över krav på statliga stöd för att uppmuntra flexibiltetsåtgärder. Slutredovisning av uppdraget ska göras senast den 20 november 2025.
För att få utväxling av den elintensiva industrins flexpotential har Energimyndigheten även satt igång ett nytt projekt där industrin ska samverka med regionala och lokala elnätsföretag för att undersöka vilka flexmöjligheter som finns.
Läs rapporten här.
Johan Wickström