I maj går Biometria över till det nya virkesredovisningssystemet VIOL3, vilket kommer påverka de flesta aktörer i värdekedjan. På Kraftringen började man arbeta med VIOL3 – efterträdaren till VIOL2 – i augusti 2024.
En viktig del i övergången är att ta fram nya handelssortiment för bränsle.
– Vi har gått igenom våra behov och vi har gått från omkring 40 olika sortimentskoder till cirka 15 handelssortiment. Nu jobbar vi med att implementera handelssortimenten i alla våra leverantörsavtal och det ska vara klart under maj, berättar Håkan Edh, bränsleinköpare på Kraftringen.
Håkan Edh är positiv till det nya systemet även om det till en början kommer att kräva en hel del arbete:
– Framför allt eftersom det blir större krav på spårbarhet och hållbarhet. Nu samlas all data på ett ställe. Det kommer också att förenkla när vi i till exempel i årsredovisningar ska redovisa bränsleinköp.
Förberedelserna har gått bra
Håkan Edh tycker att förberedelserna till det nya systemet har gått bra. Han har regelbundna avstämningsmöten med projektledare på Biometria, som har ansvar för det nya systemet.
Kraftringen drar igång med VIOL 3 i maj.
– Det är ju en bra tid att börja med det nya systemet nu eftersom vi släcker våra pannor i maj. Vi kommer säkert ta in lite bränsle under de närmaste månaderna, men de stora bränsleinköpen blir i september och då har vi förhoppningsvis hittat och löst eventuella problem redan.
Vi behöver ett enhetligt system för bränsleinköp och leveranser och med det här systemet får vi också tillgång till en massa data som vi kan ha nytta av.
I det stora hela tror Håkan Edh att Kraftringen ligger bra till med förberedelserna och är också positiv till att VIOL 3 nu kommer igång.
– Det var varit lite av ”vargen kommer” i 6-7 år, så det är bra att oron kring det nu försvinner. Jag tror också att det här är det bästa vi kan göra i den här branschen. Vi behöver ett enhetligt system för bränsleinköp och leveranser och med det här systemet får vi också tillgång till en massa data som vi kan ha nytta av på olika sätt, säger Håkan Edh.
Ny lösning för chaufförer
Skogsföretaget Södra, med 50 000 skogsägare som medlemmar, sitter med i styrgruppen för VIOL 3 och har kommit långt i förberedelserna till det nya systemet.
Det är dock inte så många som jobbar direkt i VIOL varje dag på Södra, enligt Cristian Brolin, som är programledare för VIOL 3 på Södra:
– Men om det blir problem med VIOL kan delar av virkesflödetflödet stanna upp och det kommer att ha en stor inverkan på hela föreningen, säger Cristian Brolin.
Det är många yrkeskategorier som kommer påverkas av det nya systemet. En sån kategori är chaufförerna. Södra har ett eget åkeri med cirka 30 lastbilar men många transporter köps också in av entreprenörer.
Tidigare har Biometria haft ett tradionellt system när chauffören har kommit till inmätningsplatsen som har bestått av en liten terminal som chaufförerna kunde nå genom att rulla ner fönstret.
– Det kan nog finnas ett visst motstånd att börja jobba med en ny lösning i molnet, där vissa moment är mer krävande. Men VIOL 3 kommer att vara bra på många sätt. När transporten lämnar platsen där virket har hämtats upp sänds en leveransavisering, så att mottagaren vet exakt när transporten anländer. Det gör det enklare att planera, säger Cristian Brolin.
Gedigen plan för kommunikation
Södra har en gedigen plan för utbildning och kommunikation internt på Södra, men de vänder sig också till externa transportörer och entreprenörer:
– Att nå chaufförerna med utbildningsinsatser kan vara en utmaning, eftersom de ofta är ute på vägarna. För att stötta dem i att komma igång, till exempel med inloggning och andra digitala moment, har vi tagit fram en roadshow. Vi placerar oss strategiskt vid våra massabruk och möter chaufförerna där de passerar och ger konkret hjälp, säger Linda Vergili, projektledare på Södra.
Den 2 maj går Södra live med VIOL 3, som kommer att köras parallellt med VIOL 2 under två månader.
– Det är en utmaning och det är att det är väldigt många aktörer i den här kedjan. Det är inte så lätt att så här på förhand, veta problemen som kommer att uppstå, säger Cristian Brolin som känner sig väl förberedd på övergången.
– Jag tror inte att övergången kommer att ske helt friktionsfritt, men det är inget hjärt- och lungbyte man gör över en natt. Det är möjligt att använda VIOL 2 parallellt under en tid, och skulle stora utmaningar uppstå kan vi eventuellt parallellköra en längre tid. På de månaderna borde vi ha fått koll på eventuella buggar och annat.
Marie Kofod-Hansen