Under tisdagen (22 april) röstade Helsingborgs kommunfullmäktige med stor majoritet ja till en CCS-anläggning på kraft- och värmeverket Filbornaverket. Öresundskraft blir därmed det första kommunalt helägda energibolaget i Sverige som har fått ett investeringsbeslut för ett CCS-projekt.
CCS-anläggningen på Filbornaverket beräknas kosta cirka 3 miljarder kronor och ska fånga in 200 000 ton koldioxid per år, både från biogena och fossila källor. Målet är att den ska stå klar 2028 och då bli en av de första fullskaliga CCS-anläggningarna i Sverige och Europa kopplade till ett kraft- och värmeverk.
”En avgörande pusselbit"
– Att kommunfullmäktige med så tydlig majoritet säger ja till investeringen i CCS på Filbornaverket visar att vi som stad tar klimatfrågan på största allvar. Det är en avgörande pusselbit för att Helsingborg ska nå nettonollutsläpp till 2030, säger Stefan Håkansson, vd, på Öresundskraft.
– Med brett nationellt och internationellt stöd från EU och Energimyndigheten tar vi nu ett stort steg mot att förverkliga en lösning som stärker Helsingborgs klimatarbete och visar vägen för andra städer i Sverige och Europa.
Projektet har kommit långt och fått starkt stöd både nationellt och internationellt. EU:s Innovationsfond och svenska Industriklivet har tilldelat projektet 620 respektive 34 miljoner kronor – en tydlig bekräftelse på dess potential och trovärdighet.
Fördjupade samtal
Öresundskraft för nu fördjupade samtal med lagringsaktörer och transportföretag och är i slutfasen av att välja byggaktör. Företaget har även skrivit avtal om framtida köp av negativa utsläppscertifikat med bland annat Wihlborgs och Helsingborgshem.
Med CCS kan vi göra vår fjärrvärme klimatneutral och samtidigt stärka både anläggningens och affärens framtid.
Utan CCS skulle omfattande och kostsamma ombyggnationer krävas när utsläppsrätter fasas ut 2039, vilket skulle innebära högre fjärrvärmekostnader för kunderna, enligt företagets beräkningar
– Med CCS kan vi göra vår fjärrvärme klimatneutral och samtidigt stärka både anläggningens och affärens framtid. Dessutom kan vi hjälpa företag i regionen att nå sina klimatmål genom möjligheten till klimatkompensation, säger Sofie Lilja, kommersiell projektledare CCS, Öresundskraft.
Nu fortsätter projektarbetet med mer detaljerade analyser, kontraktering av leverantörer och uppdaterad lönsamhetskalkyl för att ytterligare säkra projektets genomförbarhet.
I början av 2026 väntas Helsingborgs kommunfullmäktige fatta beslut om att starta byggnationen och genomföra projektet i praktiken.
Johan Wickström