Det kommunala energibolaget Ena Energi har idag ett biobränsleeldat kraftvärmeverk som ligger i hamnområdet i Enköping. Verket på 90 MW är i behov av renovering och samtidigt vill kommunen framöver ha möjlighet att bygga bostäder i detta område, vilket gör att flera industrier och kraftvärmeverket måste avvecklas på platsen.
Ena Energi undersöker därför olika framtida värmelösningar.
– Det är ett attraktivt område som ligger centralt och nära en å, men det är ju inte så vanligt att behöva byta plats på ett kraftvärmeverk, konstaterar Malin Cidh, projektledare på Ena Energi.
Marken där kraftvärmeverket ligger idag ska vara sanerad till senast 2035. Saneringen kommer att ta omkring två år vilket innebär att Ena Energi behöver ha sin nya värmeproduktion i drift 2032.
Vill ha flexibel lösning
Ena Energi ser det som viktigt att få en värmelösning som är flexibel, ekonomisk och som fungerar bra i en beredskapssituation. Därför vill företaget ersätta det stora kraftvärmeverket med ett par mindre biobränslepannor – med eller utan turbin.
– Vi har gjort omfattande förstudier kring den framtida produktionen. Det är utmanande med tanke på att det händer otroligt mycket i energibranschen och många osäkra faktorer att ta hänsyn till, säger Torbjörn Claesson, vd på Ena Energi.
– Den lösning som vi förordar är att ha ett storskaligt värmelager som bas där vi bland annat kan ta restvärme från högpresterande datahallar, som det finns ett stort intresse av att bygga i kommunen. Därutöver kommer vi ha pannor som använder grot eller avfall.
Vi har gjort omfattande förstudier kring den framtida produktionen. Det är utmanande med tanke på att det händer otroligt mycket i energibranschen och många osäkra faktorer att ta hänsyn till.
Undersöker säsongslager
Ena Energi har tittat närmare på ett säsongslager som är utvecklat av det svenska bolaget Hydroc Energy. Under hösten genomförde Hydroc borrningar på den tänkta lokaliseringsplatsen i Enköping för att analysera berggrunden och identifiera de mest optimala områdena för säsongslagret.
– Resultaten visar att vi bra berg här med solid granit, så förutsättningarna är väldigt goda på den här platsen, säger Malin Cidh.
Hydrocs teknik bygger på att man cirkulerar grundvatten via sprickskivor mellan ett fåtal borrhål i berggrunden. Energibolaget fyller på med värme när den är billig att producera, och det finns ett överskott, vanligtvis under sommartid. Den lagrade värmen har mycket små värmeförluster och kan plockas ut både under korta perioder som enstaka dagar till flera månader.
Det lager som Ena Energi som skulle vilja ha är i storleksordningen 25–50 GWh. Det kan jämföras med att Sveriges – och troligtvis världens – största säsongslager är på 13 GWh och finns i ett tidigare oljebergrum i Västerås.
– Det som är en stor fördel med spricklagret är att det inte tar någon mark i anspråk ovan jord och att vi kan lagra billig värme, för att sedan använda under kalla dagar då produktionskostnaderna är högre, säger Malin Cidh.
Många utmaningar
Men hon pekar också på att det finns flera utmaningar.
– Hydroc är ett startupbolag som har en pionjäranläggning i Linköping. De har fått väldigt fina resultat på den anläggningen där de pumpat ner 45 grader i berggrunden och sedan kunnat ta ut 40-gradigt vatten. Det ser väldigt lovande ut, men vi vill ha temperaturer nära 100 grader, vilket de också ska göra i tester inom kort, säger Malin Cidh och fortsätter:
– Den största utmaningen är att det är ny teknik och Hydroc behöver kunna garantera ett fungerande lager idag. Men sedan krävs det ju miljötillstånd och eftersom det är en ny teknik kan det ta extra tid.
Ena Energi väntar nu på ett belut om att flytta och inriktningsbeslut från kommunfullmäktige som det bedöms kunna komma under 2025. Därefter kommer de att ta beslut kring vilka lösningar som de ska gå vidare med.
Ann-Sofie Borglund