Förväntningarna var höga när elmarknadsutredaren Bo Diczfalusy lämnade över sin 814-sidiga lunta – ”Spänning i tillvaron” – till energi- och näringsminister Ebba Busch under torsdagens presskonferens. Sedan januari 2024 har Bo Diczfalusy och hans kolleger i utredningen dykt ner i frågan hur man ska framtidssäkra elmarknaden och skapa förutsättningar för att Sverige ska klara sitt planeringsmål på 300 TWh till 2045, vilket är en förutsättning för att klara både klimatmål och industriell utveckling.
Utredningen innehåller tre separata delar, men den mest omdiskuterade handlar om hur man skapar långsiktiga investeringsförutsättningar i ett system med volatila och låga elpriser och låg likviditet på energimarknaderna.
Möjlighet till differenskontrakt
Utgångspunkten för utredningen är att dagens elmarknadsdesign i många stycken fungerar väl, men att det kan behövas stöttning vid vissa tillfällen.
Varken kärnkraft eller havsbaserad vindkraft är lönsamma utifrån dagens marknadsläge.
– Dagens elpris räcker inte alltid till för att få fram nödvändiga investeringar. Därför föreslår vi att staten under vissa förutsättningar inför möjligheten till dubbelriktade differenskontrakt för havsbaserad vindkraft, liksom för kärnkraft. Det är en slags prisgaranti, men om priserna blir för höga går pengarna tillbaka till staten, säger Bo Diczfalusy.
Det är samma modell som regeringen nyligen föreslagit i sin kärnkraftsproposition och som även EU har förespråkat i sin elmarknadsreform.
– Varken kärnkraft eller havsbaserad vindkraft är lönsamma utifrån dagens marknadsläge. Men man ska vara försiktig – det krävs att det finns ett behov och att Svenska kraftnät ska kunna styra var anläggningarna ska hamna.
Utredningen har även analyserat den finansiella elmarknaden där man konstaterar att Svenska kraftnät ska kunna fortsätta sina prisområdesauktioner och att staten bör fortsätta att stödja utvecklingen av så kallade PPA-avtal, bilaterala avtal mellan elproducenter och större kunder.
– Men vi tycker inte att dessa PPA-avtal ska vara standardiserade, utan de behöver skräddarsys utifrån aktörernas behov.
Effektreserven bör behållas
En annan fråga som diskuterats mycket inom branschen är hur man kan ge incitament till de nyttor och förmågor på elmarknaden som idag inte får betalt.
– Här föreslår vi att Svenska kraftnät ska undersöka om de ekonomiskt bör ersätta mekanisk rotationsenergi. Vi tycker även att robusthetsförmågor som ödrift och dönätsstart bör få ersättning, men den frågan bör utredas i en större beredskapsutredning, säger Bo Diczfalusy.
Vidare kommer utredningen fram till att dagens system med effektreserv fungerar väl för att säkerställa tillräckliga resurser i elsystemet. Däremot avråder man från att införa en marknadsomfattande kapacitetsmekanism som Svk föreslagit eftersom nyttorna understiger kostnaderna.
– Det blir mycket läckage till andra länder i ett sådant system och det är väldigt komplicerat att övervaka. Så vi tror att det räcker med dagens system med effektreserv.
Elnäten är en underskattad faktor i omställningen. Det är mycket outnyttjad kapacitet som kan användas, genom till exempel villkorade avtal. Men det behövs bättre samordning och planering.
Tydligare systemansvar för elnätsföretagen
Utredningen har också tagit ett stort grepp om elnätsföretagens ansvarsområde. Här handlar det mycket om att definiera och tydliggöra elnätsföretagens systemansvar och samordna terminologin med EU:s regelverk.
– Jag anser att det här är den viktigaste delen i utredningen. Elnätsföretagens ansvar och skyldigheter har varit väldigt otydlig. Så här har vi skrivit om stora delar av ellagen. Nu blir systemansvaret tydligt när det gäller till exempel driftsäkerhet och datahantering. säger Bo Diczfalusy.
En viktig del i denna handlar också om att förbättra elnätsplaneringen och samarbetet mellan elnätsföretagen.
– Elnäten är en underskattad faktor i omställningen. Det är mycket outnyttjad kapacitet som kan användas, genom till exempel villkorade avtal. Men det behövs bättre samordning och planering
Anvisningsavtalen avskaffas
I den tredje och sista delen i utredningen förslår man att så kallade anvisningsavtal avskaffas, det vill säga när en kund inte aktivt väljer elhandelsföretag utan blir anvisad ett avtal av det lokala elnätsföretaget.
– Det är inget bra system och det ger ofta ett väldigt högt elpris. Vi föreslår att alla elkunder måste teckna ett avtal. Men det kommer även finns ett skydd för sårbara kunder, säger Bo Diczfalusy.
Ebba Busch såg nöjd ut när hon tog emot utredningen.
– Det här ger mer möjligheter till mer framdrift för omläggningen av elproduktionen, sa Ebba Busch och kommenterade även förslaget om differenskontrakt.
– Nu ska vi analysera detta först, men jag utesluter inte denna modell för andra kraftslag än kärnkraft. Men det beror på vilka förmågor som kraftslagen kan tillföra.
Läs utredningen här.
Johan Wickström