I centrala Uppsala ligger fastigheten Dansmästaren som omfattar 131 studentlägenheter, ett parkeringshus och en Hemköpsbutik. Fastigheten ligger i den nya stadsdelen Rosendal i Uppsala och är ett så kallat mobilitetshus, som kan ha flera olika parallella funktioner.
På taket till parkeringshuset finns två solcellsparker med en totalt effekt på 62 kW och i källaren finns ett batterilager på 137 kWh, som kan lagra energi från solcellerna, men som främst är till för att kapa effekttoppar. Det är också förberett för att återvinna spillvärme från kylar och frysar på Hemköp.
– Vi har i många år velat bilda en energigemenskap av denna fastighet, men stött på patrull. Ett stort problem är att det inte finns någon juridisk definition på energigemenskap. Tekniskt är fastigheten redan en energigemenskap och nu är tanken är att den ska bli en energigemenskap även juridiskt, säger Marcus Nystrand, strateg inom energi och teknisk försörjning på Uppsala kommun.
Energigemenskaper kan bli ett viktigt verktyg i omställningen.
Ingår i EU-projekt
Tillsammans med företaget Ngenic och Sustainable Innovation ingår Uppsala kommun tillsammans med aktörer från nio andra länder i EU-projektet Masterpiece, vilket ska underlätta för att skapa och driva energigemenskaper i hela Europa. I Sverige ingår fallstudier även i Täby, Bålsta och östra Gotland.
– Energigemenskaper kan bli ett viktigt verktyg i omställningen. Energibolagen gör mycket i detta arbete, men genom energigemenskaper kan vi också få ett viktigt engagemang på gräsrotsnivå, säger Marcus Nystrand.
– Om vi kan hantera energi i en energigemenskap finns det en tydligare drivkraft att investera i batterier och minska belastningen mot elnätet. Så vi ser att den bebyggda miljön kan bli en viktig kraftproducent.
Beredskapsfrågan är ett argument
Dessutom tror han att beredskapsfrågan kan bli ett allt viktigare argument för att bilda energigemenskaper. Något som även Joachim Lindborg på Ngenic lyfter fram.
– I Sverige är det oftast minskade kostnader som är drivkraften för energigemenskaper, men det är också viktigt att man i en energigemenskap kan ta ansvar och skapa en mer tillförlitlig energiförsörjning vid samhällskriser. Med ödrift går det att lokalt producera och lagra energi, vilket är mer i fokus i andra länder, säger Joachim Lindborg.
Ngenic bidrar med tekniska lösningar kring aggregatorer och elnätslösningar som bland annat ska underlätta för deltagarna att följa konsumtionen och avlasta effekttoppar i elnätet.
– Dansmästaren i Uppsala skulle med ödrift lokalt kunna driva Hemköps frysar, kanske kunna ladda fordon och vara en samlingsplats med mobilladdning och belysning, säger Joachim Lindborg.
Ann-Sofie Borglund