Under perioden 1970 till 1980 gjordes stora investeringar i det svenska jordkabelnätet. Nu har många av de här kablarna gjort sitt och måste bytas ut. EBR – en del av Energiföretagen – har nu i samarbete med elnätsbranschen tagit fram ett dokument som beskriver olika moment för att diagnostisera jordkablar: EBR U 303T:24 Tillståndskontroll för kabelsystem 12-36 kV.
– Målet med den här skriften är att ge elnätsbolagen en kort och koncis handledning i hur de bäst får koll på sina kabelnät och i vilken ordning olika moment ska genomföras, säger Homan Aldén som är sakkunnig på Energiföretagen
Skriften tydliggör både möjligheter samt för- och nackdelar med olika metoder för uppmätning av kabel. Även information om kabeltillbehör som skarvar och kabelslut ingår. Det finns också instruktioner för hur bolagen bäst upprättar planer för ett kontinuerligt underhåll av ett kabelsystem.
– Det är viktigt att elnätsbolagen kan fatta beslut baserat på den faktiska statusen i det egna kabelsystemet. Vi upplever att beslut inte alltid fattas på grundval av fakta, utan mer av gammal hävd eller av ”regler” på olika företag. Vi ser ibland att en del företag hellre går i gamla hjulspår än att ta till sig ny kunskap. Jag hoppas att det här dokumentet kan bidra till att tänka nytt, säger Homan Aldén.
Anpassa mätmetoden efter kabelsystemet
Det finns ingen enskild mätmetod som kan identifiera alla olika typer av fel och defekter i ett kabelsystem. För bästa resultat behöver metoden anpassas efter det kabelsystem som ska mätas. Därför är det viktigt att man utgår från korrekt anläggningsinformation för att få ut så mycket som möjligt av mätningarna och de efterföljande analyserna.
– På så sätt man kan också uppnå bra spårbarhet vid eventuella fabrikations- och installationsfel eller systematiska fel, säger Homan Aldén.
Ett av kapitlen ägnas åt vilken kompetens som krävs för att arbeta med kabeldiagnostisk mätning. Det handlar förstås om att ha kompetens inom ESA och elsäkerhetsteknisk kunskap, men också om att kunna avgöra vilka mätmetoder som är bäst att använda och förmåga att kunna analysera resultaten av mätningarna. Förhoppningen är nu att den här handledningen ska höja kunskapsnivån.
Här ryms lärdomar och erfarenheter från branschen sedan åtminstone 20 år tillbaka.
Erfarenheter från 20 år i branschen
I arbetet med dokumentationen har EBRs arbetsgrupp tagit till vara på erfarenheter från Energiforsks underhållsprogram, kabel- och instrumenttillverkare samt erfarenheter från utförare som tillämpar metoderna, bland annat ett antal energiföretag.
Det här är den andra skriften om kabeldiagnostik som tagits fram. Den förra togs fram 2004 och var mera djupgående i detaljerna.
– Målet med den här versionen är att alla snabbt ska kunna tillgodogöra sig informationen. Vi tror att den får ett större genomslag ute i verkligheten på så sätt, säger Homan Aldén.
– Här ryms lärdomar och erfarenheter från branschen sedan åtminstone 20 år tillbaka.
Homan Aldén avslutar med ett råd till elnätsbolagen:
– Ta kontroll över vilka kablar som finns i era nät och börja mäta upp. Det finns ingen anledning att byta kablar i förtid, och det är heller ingen bra idé att bara vänta och se vad som händer. Plötsligt är elavbrottet ett faktum – då blir kostnaderna så mycket högre.
Publikationen, EBR U 303T:24 Tillståndskontroll för kabelsystem 12-36 kV, går att beställa på energiforetagen.se. Det går även att läsa den digitalt för dig med tillgång till Energiföretagens digitala tjänst EBR-e.
Marie Kofod-Hansen