Här är veckans minisvep av nyhetsnotiser om händelser och nyheter som fallit under vår radar (men som vi kanske återkommer till senare).
1. Vattenfall har valt ut möjliga leverantörer av ny kärnkraft
Vattenfall har i veckan tagit ytterligare ett steg i sina kärnkraftsplaner vid Ringhals. Bland sex utvärderade leverantörer av små modulära reaktorer (SMR) har Vattenfall beslutat att gå vidare med brittiska Rolls-Royce SMR och amerikanska GE Hitachi Nuclear Energy.
Nu följer ett omfattande arbete att analysera de två kvarvarande SMR-leverantörernas erbjudanden i detalj och att tillsammans med dessa ta fram en gemensam tidplan för alternativet att bygga små modulära reaktorer på Väröhalvön.
─ Att göra ett urval av antalet möjliga SMR-leverantörer är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta hålla ett högt tempo i arbetet med att bland annat förbereda ansökningar för prövning enligt kärntekniklagen och miljöbalken, säger Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft vid Vattenfall.
Parallellt fortsätter Vattenfall att utreda förutsättningarna för att bygga stora reaktorer. De leverantörer som ingår i utvärderingen av storskaliga reaktorer är amerikanska Westinghouse, franska EDF och sydkoreanska KHNP. Utgångspunkten för Vattenfalls fortsatta arbete, oavsett reaktortyp, är att det ska vara möjligt att ha en ny reaktor i drift tidigast under första halvan av 2030-talet.
2. Hitachi Energy anställer ytterligare 2 000 personer
Hitachi Energy fortsätter sin kraftfulla satsning i Sverige. Under veckan blev det klart att det japanska företaget – som är världsledande på högspänd likström, HVDC-teknik – investerar 3,7 miljarder kronor i sin svenska verksamhet fram till 2027 och anställer ytterligare 2 000 personer.
Hitachi Energy kommer att genomföra en omfattande expansion och modernisering av sin fabrik i Ludvika för att öka tillverkningskapaciteten av stora transformatorer. Och i Västerås bygger man en ny arbetsplats på 30 000 kvadratmeter som ska rymma 1 800 medarbetare inklusive forsknings- och utvecklingscentret, kontor och en fabrik.
Bakgrunden är den snabba gröna omställningen där Hitachi Energys erbjudande tycks ligga helt rätt i tiden. I mars tecknade företaget bland annat ett rekordkontrakt med den tysk-nederländska stamnätsoperatören TenneT för cirka 147 miljarder kronor.
3. Scania startar bolag för laddlösningar
Under tisdagen (den 11 juni) meddelade Scania att man bildat bolaget Erinion med inriktning på laddlösningar. Syftet med det nya bolaget är att tillhandahålla lösningar för depå- och destinationsladdning för att snabba på införandet av ellastbilar.
Scania bedömer att laddning vid kundernas fordonsdepå kommer att vara den primära energikällan både för verksamheter med korta och långa transporter. Företaget ser flera fördelar med denna typ av laddning: pålitliga laddningsscheman, ökad drifttid, optimerade laddnivåer och lägre elpriser för kunderna.
Scania siktar på att genom det nya företaget installera 40 000 nya laddpunkter hos kunderna fram till 2030. Erinion kommer i ett första skede att etableras på marknaderna i Sverige, Norge, Storbritannien, Nederländerna, Frankrike och Tyskland. En global lansering följer senare.
– Med vår lösning kan kunderna känna sig trygga och kan fokusera på sin kärnverksamhet, samtidigt som laddbolaget svarar för hårdvara, mjukvara, finansiering och drifttjänster, säger Jonas Hernlund, Head of Energy and Infrastructure på Scania Group.
4. European Energy ska leverera el till Microsofts storsatsning
Häromveckan presenterade Microsoft sin jättesatsning på AI och molninfrastruktur i Sverige. Det handlar om investeringar på totalt 33,7 miljarder kronor, som bland annat ska gå till att bygga ut företagets datahallar i Sandviken, Gävle och Staffanstorp.
Till denna satsning kommer det krävas rejält mycket el. Under onsdagen (12 juni) meddelade det danska företaget European Energy att man ingått flera långsiktiga elhandelsavtal med Microsoft genom så kallade PPA:er (Power Purchase Agreement). Den förnybara elen kommer att produceras i ett flertal av företagets vind- och solparker i Sverige och Danmark.
Avtalet omfattar totalt 3,6 TWh under hela avtalsperioden, vilket stödjer Microsofts mål att enbart använda förnybar energi till 2025 och vara koldioxidnegativt senast 2030.
– På Microsoft har vi åtagit oss att göra vår del för att stödja utfasningen av fossila bränslen på de marknader där vi är verksamma. Att ha pålitliga partners som kan leverera är avgörande för att uppnå våra koldioxidnegativa mål, säger, säger Adrian Anderson, General Manager Renewables på Microsoft
5. Flexibla elavtal kan öka effektuttaget markant
Ledtiderna för att bygga elnät är väldigt långa. Men i väntan på nya elnät kan flexibla elavtal var ett sätt att få fram mer effekt. I en ny förstudie visar Svenska kraftnät att flexibla avtal skulle kunna öka effektuttaget med 1 000-2 000 MW i norra Sverige (motsvarande 5-10 mellanstora städer).
Poängen med dessa avtal är att de inte alltid tillåter ett maximalt uttag av effekt under årets alla timmar, utan kunderna måste vara beredda på att få begränsad effekt under vissa timmer om driftförhållandena kräver så. Det kan också vara avtal som garanterar en effekt under en viss period och som sedan behöver förnyas allteftersom.
För att en effektökning ska bli möjlig krävs utöver ett flexibelt abonnemang även en investering i bland annat en ny större station. Det krävs också systemtekniska lösningar, stödsystem och nya avtalskonstruktioner.
– Om vi får alla pusselbitar på plats skulle vi kunna teckna de första flexibla avtalen redan om några år, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem på Svenska kraftnät.
6. Mälarenergis vd och ordförande sprang med sitt plastavfall
Slutligen kan vi notera – som en liten bonusnyhet – att Mälarenergi lyft utamningarna med plasten i vårt avfall på ett lite nytt sätt. Under Mälarenergi stadslopp den 8 juni sprang företagets koncernchef Niklas Gunnar och styrelseordförande Carin Lidman med sitt eget plastavfall på ryggen.
Sedan mitten av maj har Carin Lidman och Niklas Gunnar lagt sina plastförpackningar åt sidan istället för att ta dem till återvinningen. Resultatet blev var sin säck, som de fäste på ryggen under loppet, där drygt 1120 löpare deltog, varav 400 barn.
– Att ha så många barn på plats och samtidigt prata om hållbarhet och plast kändes jättebra – det är ju deras framtid det handlar om. Men trots att plastfrågan är avgörande för omställningen, händer det alldeles för lite. Mer måste göras och tempot måste öka, säger Niklas Gunnar.
För att vända utvecklingen vill Mälarenergi att det sätts in styrmedel uppströms – alltså tidigt i förpackningskedjan, hos producenterna och inköparna – som stödjer och uppmuntrar till att rätt sorts plast används för rätt saker och samtidigt bidrar till ökad materialåtervinning.
– Om fler hushåll och företag sorterar plasten rätt blir det dubbla vinster. Dels minskar utsläppen av fossil koldioxid vid energiåtervinning. Dels möjliggörs att en större andel plast kan materialåtervinnas och bli nya produkter.
Johan Wickström