Vid förra sekelskiftets början tändes Luleås första gatlykta. 125 år senare står vi inför vår kanske största utmaning: att möjliggöra industrins och samhällets omställning. Det är komplext, stort och måste lösas med snäv tidplan. För investeringsfönstret är här och nu. Det är nu vi har möjlighet att trygga Sveriges framtida konkurrenskraft och tillväxt.
Frågan är: Hur lyckas vi med något som ingen har gjort förut? För det handlar om stora värden i slutändan: En ökning av Sveriges BNP med 2–3 procent; 15–35 miljarder kronor i ökade skatteintäkter; 20 000 nya jobb; och 20 miljoner ton koldioxid i minskade utsläpp 2030. Det är bara en del av potentialen för Sverige när industrin i Norrbotten ställer om.
Ledarskap och nya vägar
Energibranschen är möjliggöraren här. Vi är avgörande för att Sverige ska nå klimatmål och skapa tillväxt och konkurrenskraft. I norr visar industrin vägen genom att investera. Om energin är möjliggöraren så måste vi som energibolag visa ledarskap och nya vägar.
På Luleå Energi har vi antagit samhällsutmaningen som omställningen innebär. I vår egen organisation har vi satt ett särskilt fokus på att utveckla grupper som ger kraft åt hela organisationen. Vi har sett hur grupper med hög tillit och ett starkt ”vi” löser komplexa och stora utmaningar på kort tid. Frågan vi allt oftare ställer oss som koncern är: Vad kan vi åstadkomma tillsammans? Och det ger effekt. Vi har därför burit med oss vårt ”vi”.
Vi har fått insikter som vi nu delar med resten av Sverige. Framgången ligger i en genuin vilja att samarbeta.
Luleåmodellen visar vägen
Samarbetet Luleåmodellen startade som ett initiativ för att optimera elnätsutbyggnaden. Vi insåg tidigt att det i Luleå fanns prognostiserade bokningar av effekt som var kraftigt överskattade, något som riskerade att stoppa upp industriomställningen i norr.
Hur gjorde vi för att lösa något så komplext på så kort tid? Vi satte oss ner. Kommun, energibolag, myndigheter och industrier. Vid samma bord och med samma utmaning, med tydliga spelregler och ett gemensamt mål: Vi skulle optimera effektbokningar och elnätsutbyggnaden.
Vi har kommit väldigt långt på kort tid. Vi har dessutom fått insikter som vi nu delar med resten av Sverige. Framgången ligger i en genuin vilja att samarbeta. Vi har tillsammans lyckats skapa ett nytt ”vi”, med förmågan att lösa komplexa och stora utmaningar på kort tid. Låter det bekant?
Tänk i värdekonstellationer
Men vi kommer behöva gå steget längre. För att lyckas med en snabb omställning med hög komplexitet måste vi gå från traditionell värdekedja till att tänka i värdekonstellation, där vi tillsammans hittar sätt att minimera risker – och är beredda att dela på affären och de kostnader, investeringar och vinster som omställningen innebär. Det skulle bli ett till nytt ”vi”. Och det finns fler.
Som energibransch måste vi inse att vi är möjliggöraren, men också agera i paritet med den insikten. Vi måste ta lokalt och regionalt ledarskap och visa vägar genom nya lösningar och samarbeten. Men vi måste också jobba tillsammans som en nationell bransch. Hur lyckas vi med något som ingen har gjort förut? Alltså en monumental omställning som kan trygga Sveriges konkurrenskraft och tillväxt.
Vi gör det som ett ”vi”. Med en genuin vilja att samarbeta, och en förmåga att lösa komplexa och stora utmaningar på kort tid. Då blir frågan vi ställer oss på nationell nivå: Vad kan vi åstadkomma tillsammans?
Malin Larsson