– It´s hard, it´s bloody hard, but it´s possible, inledde en engagerad Frans Timmermans, EU-kommissionär med ansvar för den gröna given, presskonferensen när han presenterade EU:s nya förslag för att minska beroendet av rysk fossila bränslen och snabba på den gröna omställningen: RepowerEU.
Bakgrunden är den ryska invasionen av Ukraina. Idag importerar EU 90 procent av all gas, varav Ryssland står för runt 40 procent (eller 155 miljarder kubikmeter). Ryssland levererar också för 46 procent av EU:s kol och 27 procent av oljan.
Två tredjdelar ska bort i år
I det nya EU-planen är målet att EU ska minska beroendet av rysk gas med två tredjedelar redan vid utgången av detta år. Detta ska göras genom att öka importen av naturgas från andra länder, framför allt genom utökade LNG-transporter (flytande naturgas), fortsatta satsningar på sol- och vindel samt ökad produktion av biogas och grön vätgas. Detta ska kompletteras med energieffektiviseringar och minskad användning av gas för uppvärmning.
– Förnybar energi är en billig, ren och potentiellt oändlig energikälla, och i stället för att finansiera fossilbränsleindustrin på annat håll skapas arbetstillfällen inom EU. Putins krig i Ukraina visar hur brådskande det är att påskynda vår övergång till ren energi, säger Frans Timmermans.
En utmaning under förra hösten var att Europas gaslager var låga, framför allt Gazproms, vilket ledde till stora prisökningar. Nu föreslår EU-kommissionen att det införs bindande regler att Europas gaslager ska ha minst 90 procents fyllnadsgrad senast den 1 oktober varje år och att länderna hjälps åt för att säkra energiförsörjningen. (Gaslagren står för cirka 25–30 procent av vinterns gaskonsumtion.)
Under de senaste månaderna har LNG-importen till Europa ökat kraftigt och EU bedömer att att man kan öka importen med upp till 50 miljarder kubikmeter per år – till exempel genom ökade leveranser från Qatar, USA och Egypten. Ytterligare 10 miljarder kubikmeter kan komma via pipelines från till exempel Norge och Azerbajdzjan.
En stor del av naturgasen ska också kunna ersättas med biogas (35 miljoner kubikmeter till 2030) och även grön vätgas har stora möjligheter att ersätta en stor del av naturgasen. Men det krävs nya regelverk och en integrerad infrastruktur, vilket ska prioriteras enligt planen.
Ökade satsningar på förnybart
Investeringarna i sol- och vindenergi ska öka ytterligare. Redan innan kriget – i EU:s så kallade Fitfor55-paketet – var målet att tredubbla EU:s kapacitet av vind- och solkraft till 2030. Nu vill EU snabba på utrullningen av solel på tak med 15 TWh redan i år.
De fortsatta satsningarna på sol- och vindkraft kräver dock att tillståndsprocesserna snabbas upp, och i vår ska EU komma ut med nya rekommendationer kring hur länderna ska komma tillrätta med de hinder som finns idag för att bygga ut ny elproduktion snabbt.
Även värmepumpar bir en viktig del i omställningen. EU räknar med att 10 miljoner värmepumpar kommer installeras under kommande fem år (vilket kapar ytterligare 12 miljoner kubikmeter gas). Att använda energin mer effektivt blir också viktigt – att sänka temperaturen med en grad kan minska gasanvändningen med 10 miljarder kubikmeter gas.
Fortsatt stöd till energikunderna
Ytterligare en viktig del i RepowerEU är att värna energikonsumenterna, både privatpersoner och företag. Redan innan invasionen var el- och gaspriserna i Europa rekordhöga och i oktober sjösatte EU en verktygslåda med möjliga åtgärder för att mildra priseffekterna. Cirka 70 miljoner hushåll och ett par miljoner mindre företag har fått lägre energiräkningar genom ländernas åtgärder.
I den nya EU-planen finns ytterligare vägledning kring hur EU-länderna kan mildra verkan av de höga priserna. Det handlar bland annat om att kunna reglera priserna under exceptionella omständigheter och även att omfördela höga vinster inom energisektorn och utsläppshandeln så att de går till konsumenter och kunder.
EU-kommissionen kommer även att undersöka alla tänkbara alternativ för nödåtgärder för att begränsa gasprisernas spridningseffekter till elpriserna, till exempel tillfälliga prisgränser. Man ska också fortsätta undersöka olika alternativ att optimera elmarknadens framtida utformning och se vilka prissättningsmöjligheter som finns för att hålla elpriserna överkomliga.
Läs mer om planen på EU-kommissionens hemsida genom att klicka här
Johan Wickström